Digitalna zbirka
112

Pogledajte galeriju: Kako je Sarajevo izgledalo između dva svjetska rata

L. K.
Foto: Nusret Halačević
Foto: Nusret Halačević
Iz znatiželje i istraživanja kulturne baštine i historijskog naslijeđa grada Sarajeva nastao je projekt "Sarajevo između dva svjetska rata kroz muzejsku zbirku digitaliziranih fotografija Nusreta Halačevića".

Digitalna zbirka prikazuje ukupno 107 fotografija Sarajeva, nastalih u vremenskom razdoblju između dva svjetska rata.

Fotografije su digitalizirane i zatim predstavljene u originalnom obliku i stanju, uz opis, fotografije, dimenziju, tehniku i inventarni broj, što je preuzeto iz inventarne knjige Muzeja Sarajeva. Precizni podaci o godini nastanka fotografija nedostaju, a autorica digitalne zbirke je Anida Ibričić.

Fotografije kao objekt materijalne kulture raritet su neprocjenjive vrijednosti za grad Sarajevo u vidu svjedočanstva postojanja u prošlosti, kao i očuvanja nematerijalne kulturne baštine pretočene kroz fotografije koje prikazuju staru sarajevsku tradiciju, arhitekturu, običaje, vjeru, nošnje, zanate te fotografije života i razvoja Sarajeva kroz prizore sarajevske svakodnevnice.

Temeljni cilj digitalizacije fotografija Nusreta Halačevića je promocija i zaštita tradicije i kulture Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine iz svih oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, što ujedno ima za cilj promociju grada Sarajeva kao turističke destinacije i kulturno-historijskog turizma putem informacijsko-komunikacijskih tehnologija u digitalnom okruženju.

Više o projektu pročitajte ovdje.