Rođendan Alekse Šantića
0

Poezija u Mostaru oživjela zajedništvo i okupila mlade pjesnike iz čitavog regiona

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Rođendan Alekse Šantića danas je u Mostaru oživio duh velikog pjesnika i zajedništvo među mladima koji su se okupili iz čitavog regiona kako bi učestvovali na Osmom međunarodnom festivalu djece pjesnika kojim se obilježava ovaj važni dan.

Mladi pjesnici iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije Slovenije i Bosne i Hercegovine su danas posjetili grob velikog pjesnika i položili ruže zamotane u stihove, a nakon toga u parku Alekse Šantića nakon polaganja cvijeća čitali stihove velikog mostarskog pjesnika ali i one koje su oni pisali inspirirani njegovim likom i djelom.

Potom su posjetili Šantićevu rodnu kuću i upoznali ljepote Mostara i što je najvažnije kako organizatori ističu stekli nove prijatelje i oživjeli zajedništvo u gradu na Neretvi koje je Šantić zagovarao.

Večeras u 18.30 sati će u Ćorivića kući biti održane finale Šantićevog festivala djece pjesnika uz dodjele nagrada, čime se i završava manifestacija Maj u bašti Ćorovića kuće kojom se obilježava mjesec rođenja velikog mostarskog pjesnika.

Generalni sekretar Prosvjete i pokretač inicijative za ovu manifestaciju Goran Kosanić, koji je ujedno i osnivač Šantićevog festivala djece pjesnika kaže kako je veliki uspjeh da se ova manifestacija održala uprkos epidemiološkoj situaciji i oživjela kulturnu scenu u gradu na Neretvi ali i povezala mlade ljude iz čitavog regiona.

Goran Kosanić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Goran Kosanić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Sretni smo što ovdje čujemo djecu iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Srbije, Crne Gore, naše BiH i vidimo da se druže iako se znaju svega dva dana, te razmjenjuju brojeve i adrese što je veliki uspjeh. Ovo su ambasadori poezije, koji će nakon boravaka u Mostaru sigurno pisati i o Aleksi Šantiću i Mostaru, a to je uspjeh ovog druženja", naglašava Kosanić.

Manifestacija se zatvara večeras dodjelom nagrada, a kako naglašava Kosanić za njega su svi pobjednici samim dolaskom u Mostar i veselim duhom koji su širili kroz ovo druženje.

"Oni su nešto dobro što se desilo ovom grad. Unijeli su vedrinu i veseli duh što je u današnje vrijeme neprocjenjivo", kaže Kosanić.

Ističe kako je ove godine vladao veliki interes za učešće na festivalu, što pokazuje činjenica da je pristiglo preko 1500 radova, od kojih je stručni žiri morao izabrati 17 finalista, jer kako objašnjava epidemiološke mjere nisu dozvole drugačije.

"Ova djeca šire zajedništvo i oni su ambasadori poezije u našem gradu", zaključuje Kosanić, te poručio kako će ova manifestacija u gradu na Neretvi biti tradicija i svake godine u mjesecu maju okupljati mlade iz svih zemalja regiona.

Aleksa Šantić rođen je 27. maja 1868. godine, a preminuo je 2. februara 1924. godine od tada neizlječive bolesti tuberkuloze, a sahranjen je na pravoslavnom groblju Bjelušine.

Mostar i danas pamti i prepričava njegovu sahranu, jer se takva prije ni poslije nije dogodila u gradu na Neretvi. Slile su se rijeke ljudi koji su ga poštovali, a s munara mostarskih džamija su se oglasili mujezini, kao i zvona s katoličkih i pravoslavnih crkvi.