Kultura
6

Poetska večer sa Seidom Beganović u Gradskoj biblioteci u Zenici

Piše: E. Mehić
U Gradskoj biblioteci u Zenici večeras je održana poetska večer sa pjesnikinjom Seidom Beganović.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na programu večerašnje poetske večeri učestvovali Željko Grahovac, Nedžad Fejzić, Bojan Bogdanović i Seida Beganović.

Grahovac je imao čast da otvori ovu poetsku večer čitajući pjesme koje je napisala Seida Beganović, a Grahovac je dao i svoj kritički osvrt na zbirku pjesama pod nazivom Graničnici.

"Dosta sam razmišljao o samom konceptu izricaja riječi, i kako Seida gradi svoj pjesnički tekst, mi zaranjamo u domen koncepta pješćane knjige koja nema svoj početak, a ni kraj. Svi tekstovi su aforistički i teški i na neki način nepovezani, ali bitan je oblikovno-izražajni napor koji je individualan i za pjesnikinju i za nas, te nas primorava da u doživljaju vlastite svijesti počnemo sa novog početka.", kazao je Grahovac.

Večerašnjoj promociji prisustvovao je i profesor Nedžad Fejzić, koji je na jedan poseban način prokomentarisao Graničnike i dao svoj lični osvrt opisujući knjigu kao kolekciju iskrenih ljubavnih spjevova.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Činilo mi se vrlo zanimljivo iščitavati ove pjesme i pitati se gdje ih svrstati. U ovom opusu Seide Beganović govori se o ljubavnom pjevu, a cijela ova avantura je potraga za sopstvenim identitetom. Ova poezija je dragocijena jer ne laže, a ne laže jer je jednostavno jezik tijela prešao u tijelo jezika.", zaključio je Fejzić.

Svi prisutni večeras su doista uživali u poetskoj večeri, a po završetku mogli su kupiti knjigu Seide Beganović, Graničnici, po cijeni od 10 KM.

Seida Beganović je Zeničanka koja već godinama živi u Skoplju i koja, osim zapaženog književnog opusa, radi i kao novinar, dramaturg i prevodilac.