Prodajna izložba
0

Podrška umjetnika BiH hrabrom narodu Japana

Sarajevo-x.com
((Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com))
Kako bi dali doprinos u pomoći narodu Japana koji 11 dana nakon razornog zemljotresa i dalje zbraja poginule i nestale, a hiljade ljudi u trenu je ostalo bez svojih domova, članovi Udruženja "Transversalni val" pozvali su umjetnike da daju svoja djela za prodajnu izložbu.

Umjetnici, kako mladi tako i oni već afirmisani, odazvali su se pozivu i u Galeriji "B. Smoje" u Radićevoj ulici u Sarajevu u utorak navečer otvorena je izložba "Pomoć Japanu". Neki od radova prodati su već prije samog otvaranja izložbe, a organizatori se nadaju da će do 28. marta do kada je izložba otvorena odziv biti još bolji.

Kako bi se izbjegle bilo kakve sumnje u to gdje novac ide, organizatori su odlučili da kupcima daju uplatnicu preko koje će oni lično uplatiti novac na zvanični račun Fonda za Japan, a kupljeno djelo preuzeti uz predočenje uplatnice.

Pored velikog broja mladih autora i umjetnika, studenata Akademije likovnih umjetnosti, svoja djela dali su i Mustafa Skopljak, Ćazim Hadžimejlić, Admir Mujkić, Renata Papišta...

Japan su i u utorak pogodila dva snažna zemljotresa jačine 6,6 i 6,4 stepena po Rihteru, i to dio u kojem je 11. marta zemljotres jačine 9,0 stepeni izazvao cunami koji je opustošio sjeveroistočnu obalu. Pored svega, situacija u nuklearnoj elektrani Fukushima i dalje je složena. Broj poginulih u stravičnom potresu u Japanu dostigao je 9.080, dok je broj nestalih narastao na 13.561.