Kultura
0

Podrška profesorice Ognjenke Finci projektu Ars Aevi

FENA
Devetom danu javnog protesta - performansa Envera Hadžiomerspahića, direktora Ars Aevi, u znak podrške prisustvovala je Ognjenka Finci, profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.

"Došla sam da dam podršku Projektu Ars Aevi i timu koji već gotovo dva desetljeća, na čelu sa Enverom Hadžiomerspahićem, vrlo predano i s nesmanjenim entuzijazmom, radi bez obzira na sve probleme s kojima se susreću sve ovo vrijeme - probleme nerealizacije ovog vrlo značajnog projekta, kazala je Finci.

Ona ističe kako su danas muzeji, galerije, koncertne dvorane i pozorišta sadržaji koji mnogim gradovima u svijetu daju stanoviti identitet, te bi s onim što bismo dobili Projektom Ars Aevi, i Sarajevo stavili na mapu takvih gradova.

-Poznato je da arhitektonske ikone postaju često, ako su izuzetni, sadržaji kojim se brendiraju određeni gradovi, smatra Finci i dodaje da je jedan od argumenata "da bi mi mogli postati jedna od tih atraktivnih turističkih destinacija i sam projekt Muzeja Ars Aevi".

-Čini mi se da su to dovoljni argumenti da se da podrška Projektu Ars Aevi i njegovoj realizaciji u skorije vrijeme, izjavila je Ognjenka Finci.