"Imam petlju Gariwo"
0

Podrška II Queer Festivalu u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Foto: arhiv
Foto: arhiv
Nevladina organizacija Gariwo i Fondacija Imam petlju Gariwo i ove godine podržavaju drugi po redu Queer Festival u Sarajevu, s nadom da će ovaj festival građankama/ima našeg grada i države ostati u sjećanju po umjetničkom i kulturnom sadržaju kojeg nudi, a ne po ksenofobičnim ispadima određenih grupa građana, saopćila je NVO Gariwo.

Kroz podršku Queer Festivalu, ova organizacija želi dati svoj doprinos jačanju bosanskohercegovačkog društva kao demokratskog društva, u kojem će važiti vladavina prava i biti poštovane slobode svih njegovih građana i građanki.

"Upravo bosanskohercegovačko društvo ima šansu osvijestiti se, a s obzirom na nedavnu prošlost koju su začinile upravo podjele, netrpeljivosti i stradanja, pa na osnovu te zajedničke prošlosti i podijeljene tragedije graditi temelje društva koje će svim svojim pojedinkama/cima omogućiti punu građansku slobodu", navode u saopćenju.

Oni podsjećaju da Zakon o ravnopravnosti spolova BiH, donesen 2003. godine tretira diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije. U članu 2. ovog Zakona navodi se: "Puna ravnopravnost polova garantira se u svim sferama društva, a naročito u oblastima obrazovanja, ekonomiji, zapošljavanju i radu, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, sportu, kulturi, javnom životu i medijima.... Diskriminacija na osnovu spola i spolne orijentacije zabranjena je."

"Takvom društvu se nadamo, za takvo društvo se zalažemo i držimo palčeve organizatoricama/ma festivala da ustraju na svom putu. Želimo im puno sjajnih festivala, a na njima sadržaja bosanskohercegovačkih umjetnica/ka, zbog kojih će nas slaviti svijet", poručuju oni.