Svečano otvorenje
0

"Počiteljsko ljeto" otvorilo svoja vrata

FENA
Počitelj
Počitelj
U Počitelju je u petak navečer svečano otvoren Međunarodni ljetni festival "Počitelj 2011".

Ovo je četvrti po redu festival "Počiteljsko ljeto", a od ove je godine dobio prefiks međunarodni. Festival traje do 9. jula, a organizira ga Udruženje za potporu razvitka turizma i kulturno-historijskog naslijeđa hercegovačkog kraja Počitelj.

Festival je otvorio Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, grada partnera i prijatelja Festivala i Počitelja. Bandić je u prigodnom govoru podsjetio kako je "BiH neponovljiva zemlja u svojoj multikulturalnosti, multietničnosti i multikonfesionalnosti".

"Uspjeli su to razbiti u paramparčad i sada se to sastavlja kao lego kocke, pomalo, ali sigurno", kazao je Bandić, obećavši da će "kao sin ovog kraja i kao prijatelj BiH" i iduće godine doći u Počitelj.

Prisutnima su se prigodnim riječima obratili i Smiljan Vidić, načelnik Čapljine, Ivan Sivrić, izaslanik predsjednika Vlade HNK-a, umjetnica Mirsada Baljić, te Satko Bitanga, direktor Festivala.

Po završetku svečane ceremonije otvorena je izložba "Slikom za Počitelj" umjetnika iz 12 zemalja, a nakon toga je izveden mjuzikl "Ja, mahaluša", autorice Indire Kučuk Sorguč i režija Mirele Trepanić. Na kraju večeri upriličen je vatromet s kula i zidina Počitelja.

Tokom Međunarodnog ljetnog festivala "Počitelj 2011" održat će se niz kulturnih događaja. Tako će biti organizirani brojni okrugli stolovi, predstave, filmski vikend, zatim pjesnička večer posvećena Nikoli Šopu, promocija romana "Jevrejsko groblje" Enesa Karića, koncert posvećen Adiju Lukovcu te Večer sevdaha posvećena Zaimu Imamoviću.

Na svečanom zatvaranju festivala bit će dodijeljene zahvalnica i plakete sponzorima, donatorima i sudionicima u programu.

Završno druženje svih sudionika Festivala održat će se uz cjelovečernji koncert Nedžada Salkovića posvećen Počitelju i Zaimu Imamoviću. Na koncertu će nastupiti Nedžad Salković i njegovi specijalni gosti.

Većina festivalskih događaja bit će održana u nedavno obnovljenom Multimedijalnom centru "Han".

Pokrovitelji Međunarodnog ljetnog festivala "Počitelj 2011" su član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Boras, gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen i načelnik Općine Čapljina Smiljan Vidić.