|

Počinju najopsežniji radovi na restauraciji Ayasofye u Istanbulu

Počinju najopsežniji radovi na restauraciji Ayasofye u Istanbulu
1
A
Anadolija
24.11.2012. u 14:52
3
komentara
1

dijeljenja
Počinju najopsežniji radovi na restauraciji Ayasofye u Istanbulu Foto: Anadolija
Muzej Ayasofya džamije u Istanbulu, u kojem su nedavno završeni restauratoski radovi koji su trajali punih 17 godina, ponovo će biti biti obnovljen, a restauratorski i konzertvatorski radovi koji će se raditi su do sada najveći i obimom i finansijski u historiji moderne Turske.
Novim projektom će biti restaurirani neki dijelovi koji su dorađeni u Osmanskom periodu, kao i neki dijelovi fasade, zidova i mermernog poda koji su stari koliko i sama Ayasofya.

Ističući da je ovaj muzej historijsko djelo staro 1.500 godina, zamjenik direktora Ayasofya muzeja Hayrullah Cengiz kazao je, za agenciju Anadolija da su radovi na konzerviranju i restauraciji ovog, jednog od najljepših historijskih objekata, spori i da zahtijevaju veliku preciznost i stručnost kako bi se sačuvala historijska i kulturna vrijednost koju on predstavlja.

Planirani radovi bi trebali biti završeni u roku od 600 dana, a već su izabrani izvođači radova i u toku su pripreme za početak radova, koji bi u konačnici trebali koštati oko šest miliona eura.

"Ayasofya nam je prioritet i mi ne razmišljamo o tome koliko će koštati radovi. Bitno nam je da 1500 godišnjem blagu produžimo vijek za još toliko godina“, tvrdi Cengiz.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...