|

Počinju Dani bh. filma u Zagrebu

Počinju Dani bh. filma u Zagrebu
1
A
Anadolija
26.11.2012. u 15:26
2
komentara
1

dijeljenja
Počinju Dani bh. filma u Zagrebu
Već petu godinu zaredom, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba u saradnji sa Gradom Zagrebom organizuje "Dane bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu".
Ovogodišnji festival održat će se od 25. do 30. novembra, a bit će prikazani filmovi starije, ali i novije bh. produkcije u kinu Europa u Zagrebu.

Selektor ovogodišnjeg festivala je Đelo Hadžiselimović, koji je za agenciju Anadolija izjavio da značaj festivala najbolje prikazuje prepuna dvorana na jučerašnjem otvorenju. Festival je otvorio film "Audicija" Stanka Crnobrnje, tačnije snimak istoimene kultne predstave sarajevske Akademije scenskih umjetnosti.

"Festival je otvorila snimljena predstava Audicija Sarajevske dramske akademije. Festival će trajati pet dana, a održava se petu godinu. Uvijek je bila izvanredna posjećenost, pa takvu očekujemo i ove godine", rekao je Hadžiselimović.
Poslijepodne se prikazuju stariji filmovi bh. produkcije, a naveče noviji, kazao je Hadžiselimović.

"Dnevno se prikazuju po dva filma, s tim da imamo i jednu večer posvećenu dokumentarcima. Tu noć biće prikazani dokumentarni filmovi od Ines Tanović 'Jedan dan na Drini' i Nedžada Begovića 'Mobitel'. Takođe, na festivalu će biti prikazan i film 'Djeca' rediteljice Aide Begić", pojasnio je Hadžiselimović, dodavši da je selekciju vršio tražeći najbolje starije i novije filmove.

Na festivalu će također biti prikazan i novi film bh. reditelja Danisa Tanovića "Prtljag“. Projekcije filmova biće besplatne, a filmovi se prikazuju svaki dan u terminima od 18 i 20 sati.

Festival će zatvoriti koncert sarajevske grupe Divanhana.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...