Od 28. do 30. maja
12

Počinju 4. Dani umjetnosti Univerziteta u Sarajevu

D. J.
Foto: Press
Foto: Press
Univerzitet u Sarajevu organizira četvrto izdanje festivala Dani umjetnosti UNSA koji se realizira od 28. do 30. maja 2024. godine u saradnji sa Muzičkom akademijom, Akademijom scenskih umjetnosti i Akademijom likovnih umjetnosti kako bi se ukazalo na značaj umjetnosti i promovirala istraživačka i umjetnička postignuća nastavnika i studenata ovih institucija.

Prepoznavši oplemenjujući karakter djelovanja mladih i perspektivnih umjetnika, Univerzitet u Sarajevu festivalom umjetničkih akademija nastoji ohrabriti i afirmisati njihov rad. Osim toga, Dani umjetnosti UNSA predstavljaju svojevrsnu prezentaciju upisa na umjetničke akademije, ali i na ostale fakultete sarajevskog Univerziteta.

Bogat trodnevni program bit će otvoren 16. tribinom studenata muzikologije i etnomuzikologije Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu koja će se održati u utorak, 28. maja, u Maloj sali Muzičke akademije s početkom u 09:30, a zatim će u sali “Cvjetko Rihtman” u 15:00 biti održan koncert tradicijske muzike ansambla Etnoakademik.

U četvrtak, 30. maja, u 13:00 u sali "Cvjetko Rihtman" bit će promovirano reizdanje udžbenika Umjetnost solo pjevanja iz 1972. godine u kojoj je čuvena altistkinja i profesorica Bruna Špiler predstavila svoje pedagoške metode savladavanja umjetnosti solo pjevanja, dok će u 18:00 u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS nastupiti nastavnici Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Ova dva događaja realiziraju se i kao dio programa 17. Majskih muzičkih svečanosti, festivala koji od 2008. godine kontinuirano organizira Muzička akademija UNSA.

Istoga dana u 19:00 u Sarajevskom ratnom teatru će biti odigrana predstava Tražeći Claire studenata Akademije scenskih umjetnosti, nastala kao kolektivni diplomski ispit, koja će zaokružiti program ovogodišnjih Dana umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

Ulaz na sve događaje je slobodan.