Kultura
0

Počinje turneja stand up komedije Magacin Kabarea

Klix.ba
Velikom premijerom u Bihaću ovog petka počinje prva bosanskohercegovačka stand up turneja Magacin Kabarea.
Prva bosanskohercegovačka stand up turneja Magacin Kabarea počinje 28.11. u Bihaću, a stand up show pod nazivom “Sit down komičar” obići će deset gradova širom Bosne i Hercegovine. Jasmin Džemiđić, jedini sit down komičar, zajedno sa stand up komičarima Navidom Bulbulijom i Filipom Andronikom predstavit će stand up komediju kroz cjelovečernji show, ali i upoznati sve zainteresovane sa stand up komedijom kroz besplatne radionice koje će se održati u svakom gradu prije showa.

U režiji Emira Kapetanovića, stand up komičari obići će Bihać, Prijedor, Banja Luku, Livno, Mostar, Trebinje, Brčko, Tuzlu, Bijeljinu i Sarajevo. Cilj ove turneje je promocija stand up komedije i jačanje i uspostavljanje veza sa mladim komičarima, ali i podizanje svijesti o preprekama sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom. Jasminova priča i šale mogu motivirati i druge da slijede svoje snove. On je odabrao stand up komediju da pokaže da je duh i pozitivan stav najbitniji u prevazilaženju prepreka. Humor je njegov način da pokaže našem sugrađanima koliko moramo zajednički raditi na davanju jednakih mogućnosti svim članovima našeg društva.

Osim što je Bihać odabran za premijeru showa i početak turneje, Magacin Kabare je ostvario saradnju i sa mladim bihaćkim umjetnikom. Anik Dub potpisuje plakat koji će pratiti stand up komediju na turneji kroz Bosnu i Hercegovinu. Cilj ove turneje je povezati mlade ljude iz različitih gradova Bosne i Hercegovine, koji će nastaviti razvijati umjetnost koja je sama po sebi inkluzivna i prema tome jedan od najboljih načina da svi članovi našeg društva budu uključeni u život zajednice I imaju jednake mogućnosti. Turneju showa “Sit Down Komičar” je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i Fondacije za muzicke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

Ulaz na stand up show je besplatan u svim gradovima, a zabava i smijeh su zagarantovani. Svi zainteresovani za radionice stand up komedije mogu se prijaviti putem e-maila: [email protected].