Od 7. do 9. jula
32

Počinje treći Festival ulične umjetnosti pod sloganom "Tvoj grad, tvoja umjetnost"

Klix.ba
Treći Festival ulične umjetnosti Sarajevo bit će otvoren u petak, 7. jula, u 17 sati nastupom Gudačkog kvarteta MAS. Slogan ovogodišnjeg festivala glasi "Tvoj grad, tvoja umjetnost" za vrijeme kojeg će brojni umjetnici i umjetnice imati priliku da prezentuju svoj rad.

Program nastavlja Arlekin iz Makedonije sa svojim klaunovskih i cirkuskim vještinama i žongliranjem, dok će u Radićevoj ulici biti upriličeno otvorenje samostalne izložbe Nine Komel. U 21 sat festival se seli u Sarajevski ratni teatar gdje će biti prikazani dokumentarni filmovi "Trenutak sreće", "Budimo gradić" i "FUU 2015" posvećeni uličnoj umjetnosti.

Drugog dana Festivala ulične umjetnosti u 11 sati bit će otvoren Art Market u Velikom parku koji će trajati do nedjelje do 20 sati. Art Market će zvanično biti otvoren koncertom udaraljki nakon kojeg će posjetitelji moći poslušati "Poezija za sve" Mirjane Đan. Nešto kasnije, u 14:30 sati slijedi "Ples iznad svega – od tanga do hip-hopa".

U 13 sati će u Radićevoj ulici Ahmed Gabr predstaviti umjetničke tetovaže rađene kanom, a Maida Hodžić će izložiti radove pod nazivom "Futurizam" dok će u 14 sati Denis Štrbo imati izložbu fotografija "Crno bijeli svijet".

U 17 sati slijedi "Artist talk" sa umjetnicom Ninom Komel i otvorenje izložbe "Scream Sarajevo" Romana Kuduzovića u 19 sati. U 20 sati bit će otvorena izložba "Vinil" i prikazani dokumentarni filmovi o uličnoj umjetnosti.

U 20:30 sati ispred Tržnice će biti održan koncert iznenađenja na kojem će nastupiti Kombinovani sastav braće Hadžiosmanović i Irhad Baručija street impro.

U nedjelju, 9. jula, od 10 sati u Velikom parku počinje i dječiji program sa muzičko-scenskom, teatarskom i gimnastičkom radionicom. Najmlađi posjetioci imat će priliku da se druže sa Arlekinom i upoznaju klaunovske i cirkuske vještine žongliranja. U 16 sati u Ulici Maršala Tita nastupa Mirjana Đan sa "Poezijom za sve".

Papagajka je ove godine objekat od posebnog značaja i specijalna pažnja je posvećena uređivanju i programima koji će biti održani u ovom bloku zgrada. U 18 sati bit će održani Koncerti klavirski trio i klavir solo, a bit će otvorena i izložba "Život bez styla (je nemoguć)". Zatim slijedi monodrama "Kafana kao zločin" Aldina Tucića i koncert gudačkog kvarteta "Sarajevo Sinfonietta".

Posjetioci festivala imat će priliku pogledati murale u Papagajci umjetnika Rikarda Druškića, Ljubomira Todorovića i Ljiljane Galušić, kao i obnovljeni mural Mensura Demira i Borisa Stapića u ulici Musala.

Treće izdanje Festivala ulične umjetnosti završit će u Papagajci koncertom Jazz ansambla Muzičke akademije predvođenim Sinanom Alimanovicem koji počinje u 21.30 sati.