{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počinje snimanje remakea filma "Valter brani Sarajevo"

F
25.3.2015. u 12:25
123
26
Počinje snimanje remakea filma "Valter brani Sarajevo"
123
Počinje snimanje remakea filma "Valter brani Sarajevo"
Snimanje remakea filma "Valter brani Sarajevo" počet će ove godine nakon što će krajem maja biti održana audicija za glumce i izabran novi Valter koji će u toj ulozi naslijediti Velimira Batu Živojinovića.
Kako prenosi Tanjug, realiziranje tog remakea najavio je Vinko Grubišić, predsjednik Uprave Jadran filma, nositelja tog projekta, u kojem sudjeluju partneri iz Kine, ali i saradnici iz zemalja bivše Jugoslavije, te Australije i Njemačke.

Film će se snimati u dvije verzije, a snimljeni materijal iskoristit će se i za televizijsku seriju.

Grubišić je podsjetio da je originalni film u režiji Hajrudina Krvavca iz 1972. bio žanrovski klasik koji je imao senzacionalan uspjeh u Kini, ocijenivši da je adaptacija "Valtera'' za novo doba u kreativnom smislu bila vrlo izazovan i težak zadatak.

Jadran film je inicijator cijelog projekta od 2006. odnosno 2007. kada je bio predstavljen na Sarajevo Film Festivalu i nakon više godina pregovora sa stranim partnerima remake "Valtera" je ušao u završnu fazu.

"Pakirati'' taj projekt bilo je vrlo komplicirano i teško, istaknuo je Grubišić i dodao da je o stranim partnerima i njihovim ulaganjima u taj projekt još prerano govoriti.

Po njegovim riječima, remake će se snimati u Sarajevu na autentičnim lokacijama, ali i u zagrebačkim studijima Jadran filma, ovisno od planirane dvije verzije novog "Valtera".

"U prvoj verziji Jadran film i partneri iz Sarajeva vode glavnu riječ, u drugoj verziji filma nećemo imati tako značajnu ulogu jer smo za taj projekt, a naročito za drugu verziju, zainteresirali važne i velike strane partnere", kazao je Grubišić.

On je ukazao da se trenutno usklađuju kreativne izvedbe i finansijska ulaganja u obje planirane verzije.

Remake će, dodao je Grubišić, vjerno slijediti duh originala, ali će imati i neke elemente koji ga približavaju percepciji današnjeg gledatelja i u nekom smislu će imati veze i s posljednjim ratom na ovim prostorima.

Audicija će biti otvorena za sve glumce s područja bivše Jugoslavije.

U pripremama za novi film producenti nisu kontaktirali prvog nositelja naslovne uloge Batu Živojinovića, ali će svi koji su se pojavljivali u izvorniku na neki način biti prisutni u remakeu.

Film "Valter brani Sarajevo" romansirana je priča o antifašističkom pokretu u okupiranom Sarajevu tokom Drugog svjetskog rata i legendi pokreta otpora Vladimiru Periću Valteru.

Bio je među najgledanijim filmovima ikada u Kini, a prema nekim procjenama pogledalo ga je skoro milijardu ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: