{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počinje prvi festival "Dani Bentbaše 2009."

F
1.7.2009. u 11:34
0
5
Počinje prvi festival "Dani Bentbaše 2009."
0
Počinje prvi festival "Dani Bentbaše 2009."
U prostoru Multimedijalnog centra "Isa-begova pećina" i dijelu otvorenog prostora od 1. do 15. jula bit će održan festival "Dani Bentbaše 2009.“, kao prvi u nizu koji će se održavati u narednom periodu s ciljem vraćanja duhovnosti, kulture i sporta na ovaj prostor, od srednjovjekovne Bosne do 1957. poznat kao duhovni i kulturni centar grada.
Cilj ovog festivala je da se Bentbaša vrati u punom sjaju građanima Sarajeva, kao i da taj prostor vrati epitet duhovno-kulturnog centra kakav je stoljećima bio.

Uz Baščaršiju, Bentbaša je najpoznatiji dio Sarajeva, a dobila je ime po velikoj brani (bentu) koju je za opskrbljivanje svojih mlinova oko 1462. godine podigao utemeljitelj Sarajeva Isa-beg Ishaković.

Također, Isa-begova tekija i cijeli kompleks je preteča današnjeg Sarajeva.

U poređenju s vremenom iz doba Osmanlija, a kasnije i austrougarske vlasti, Bentbaša danas izgleda pusto. Gotovo da nema traga nekadašnjoj ljepoti i kulturnom centru koji je predstavljala.

Nema Isa-begove tekije, ni kireathane (muslimanske čitaonice u kojem se okupljao intelektualni svijet), prve narodne osnovne škole, ali ni Šabanove kafane.

Postojanje Isa-begove tekije na Bentbaši usmjerilo je dalji urbani razvoj ovog područja.

"Dolaskom Austrougara u Sarajevo, Bentbaša se još više razvijala, postala je kulturni centar. Na tom dijelu je 1879. godine otvorena Ruždija (prva narodna osnovna škola), a zatim i 1888. godine prva kiraethana ili čitaonica u kojoj se okupljao sav tadašnji intelektualni svijet. Dok su Hrvati i Srbi osnivali pjevačka društva, muslimani su otvarali čitaonice, kaže direktorica Historijskog muzeja BiH Muhiba Kaljanac.

Ona objašnjava kako su se na Bentbaši igrale i predstave, te je na ovom lokalitetu odigrana i prva predstava u historiji BiH - "Karađoz".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: