Kultura
0

Počinje potraga za izgubljenim Leonardovim djelom

Sarajevo-x.com
Bitka za Anghiari
Bitka za Anghiari
Italijanski zvaničnici su odobrili potragu za muralom ''Bitka za Anghiari'' Leonarda Da Vincija kako bi napokon riješili jednu od najvećih misterija u historiji umjetnosti.

Tražit će se lokacija na kojoj se nalazi ''Bitka za Anghiari'', mural Leonarda Da Vincija koji prikazuje bitku iz 16. vijeka koja se odvijala između vojski Firence i Milana.

Odluka je donesena u srijedu u Firenci, nakon sastanka ministra kulture Italije Francesca Rutellija i lokalnih zvaničnika. Ona će vjerovatno najviše obradovati Maurizia Seracinija, poznatog konzervacionistu umjetnosti kojeg su zamolili da vodi istraživanje.

''Veoma sam sretan i zahvalan Rutelliju i gradonačelniku Firence što su mi dali ovakvu priliku. To pokazuje da moj dosadašnji rad nije uzaludan'', izjavio je Seracini.

Seracini, koji je svoj cijeli život posvetio potrazi za izgubljenim remek-djelom, vjeruje da je 6,5 metara visok mural još uvijek dobro očuvan i sakriven iza zida Salone dei Cinquecento u palati Palazzo Vecchio u Firenci. Drugi misle da je mural odavno uništen.

Seracini je izjavio da će posebnom tehnologijom skeniranja aktivirati pigmente iza zida kako bi otkrio da li se Leonardovo djelo zaista nalazi tamo gdje on smatra da bi trebalo biti.

''Bitku za Anghiari'' historičari umjetnosti opisuju kao jedan od najboljih radova Leonarda Da Vincija, renesansnog genija i autora remek-djela kao što su ''Mona Lisa'' i ''Posljednja večera''.

''Bitku za Anghiari'' je 1503. godine naručila Republika Firenca, da bi proslavila svoju pobjedu nad Milanom. Leonardo je započeo mural dvije godine kasnije, ali ga nikad nije završio. 1506. godine je otišao da radi za kralja Francuske i nikad se nije vratio.

Godinama nakon toga, republika je pala, a porodica Medici, saveznici Milaneza, su došli na vlast u Firenci. 1563. godine lordovi Firence su zatražili od Giorgio Vasarija, slikara i arhitekte, da renovira Palazzo Vecchio i oslika nove murale slaveći njih.

Seracini je uvjeren da Leonardovo djelo nije uništeno jer je Vasari bio veliki obožavalac Leonarda Da Vincija.

  1. godine, Seracini je započeo sa ispitivanjem Vasarijeve slike u prostoriji Salone dei Cinquecento, gdje je naišao na nevjerovatan trag: na visini od 12 metara, na oslikanoj zelenoj zastavi pronašao je riječi "Cerca Trova" (Onaj ko traži, taj će i naći).

''U tom trenutku bio sam zainteresovan, ali nisam shvatio šta zagonetka znači. Bilo mi je čudno što su to bile jedine riječi koju se ispisane na svim slikama Vasarija i zašto je mjesto na kojem su ispisane bile tako visoko da ih niko nije mogao pročitati'', izjavio je Seracini.