{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počinje obnova Banskog dvora u Banjoj Luci

S
20.3.2018. u 14:07
4
19
Počinje obnova Banskog dvora u Banjoj Luci
4
Počinje obnova Banskog dvora u Banjoj Luci
Foto: Banskidvor.org
Uskoro bi trebalo da počne popravka krova Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci, a time i sveobuhvatna rekonstrukcija jednog od najreprezentativnijih gradskih objekata, za šta je uz pomoć Vlade Republike Srpske obezbijeđeno 2,5 miliona KM, saopšteno je iz Gradske uprave.
Za obnovu krova Banskog dvora, u okviru prve faza rekonstrukcije, izabrano je preduzeće "Koto" iz Beograda, a vrijednost radova iznosi 514.774 KM.

"Očekujemo da ovi radovi počnu u što skorije vrijeme, pošto je ovih dana izabran izvođač. Predviđeno je da krovni pokrivač bude bakarni, kako bi zadržao autentičan izgled", navode u Odjeljenju za komunalne poslove.

Obnova krova je, kako ističu u ovom odjeljenju, bila prioritet jer je objekat izložen propadanju zbog prokišnjavanja.

Osim rekonstrukcije krova, u ovoj godini se očekuju obnova fasade i stolarije, te ambijentalnog osvjetljenja Banskog dvora.

"Stručnjaci sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta iz Banjaluke uradili su 2004. godine projekat sanacije i restauracije fasade Banskog dvora, te je sada, zbog protoka vremena, potrebno izvršiti dopunu ovog projekta", ističu u resornom odjeljenju.

Za ovogodišnju rekonstrukciju Banskog dvora biće utrošeno ukupno 2,5 miliona KM, koje je obezbijedila Vlada RS.

Ova sredstva, kako navode iz Gradske uprave, trebalo bi da budu dovoljna za troškove uređenja krova, potpune obnove fasade, stolarije i ambijentalnog uređenja, a moguće i djelimičnog uređenja unutrašnjosti Banskog dvora.

Banski dvor je izgrađen u periodu od 1931. do 1932. godine kao sjedište bana Vrbaske banovine Kraljevine Jugoslavije.

Od 1955. godine, odlukom koju su donijele tadašnje gradske vlasti, zgrada je data na upravljanje Domu kulture, a od 1998. zvanično je postala javna kulturna ustanova pod nazivom Kulturni centar Banski dvor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: