Kultura
0

Počinje festival komedije Mostarska liska 2013.

Anadolija
Šemsudin Gegić
Šemsudin Gegić
U Mostaru počinje 11 međunarodni festival komedije Mostarska liska 2013. Direktor Narodnog pozorišta Mostar Šemsudin Gegić rekao je da je ovogodišnji festival specifičan, jer je prvi put raspisan međunarodni konkurs na koji se prijavilo 20 pozorišta sa 27 predstava, koje je odabrala selektorica festivala Dragana Bošković iz Beograda.

"Ove godine oboren je rekord po broju učesnika i po broju predstava", rekao je Gegić koji ističe da će po prvi put biti dodijeljena nagrada Liska, a ovogodišnji dobitnik je komediograf Feđa Šehović. Šehoviću, koji se smatra "novim Marinom Držićem", je zbog toga pripala čast da otvori ovogodišnju Mostarsku lisku, dok će je zatvoriti mostarski band Zoster koji ima izričaj blizak komediji.

Festival otvara Narodno pozorište Mostar, premijernom izvedbom "Balkanske mućke" po motivima komedija Raya Cooneyja, u prijevodu, adaptaciji i režiji Andree Ade Lazić iz Beograda.

Mostarska liska 2013. će trajati od 16. do 23. maja, pod sloganom "Do posljednjeg… smijeha".

Očekuje se da će zvijezda ovogodišnje Liske biti makedonska autorska predstava Koleta Angelovskog "Ah, ljubov moja" koja na specifičan način tematizira turske TV serije i koju makedonsko pozorište izvodi na četiri jezika, kaže direktor Narodnog pozorišta Mostar Šemsudin Gegić.

Gegić se posebno zahvalio gradu Mostaru na razumijevanju i pomoći u finansiranju.