Kultura
0

Počinje festival "Baščaršijske noći"

FENA
Svjetskom premijerom opere "Lyssi" velikog prijatelja i gosta Sarajeva Erica Bretona u okviru Večeri francuske muzike sutra će na centralnoj pozornici kod Vijećnice biti otvoren ovogodišnji Festival "Baščaršijske noći".

Breton će se ovdašnjoj publici predstaviti operom koju je komponirao posebno za njenu scensku praizvedbu u Sarajevu.

Uz ansambl Sarajevske filharmonije pod Bretonovom dirigentskom palicom nastupit će i solisti iz Francuske Nathalie Fabre, Sarah Laulan i Alexandre Swan te iz BiH Aida Čorbadžić-Valka, Deniza Đipa i Dejan Kajević.

U drugom dijelu koncerta bh. i strani umjetnici te vokalni solisti izvest će izbor popularnih arija i kompozicija velikih francuskih autora. Nastupit će operni solisti Adema Pljevljak-Krehić, Aida Čorbadžić-Valka te Armando Puklavec. Dirigent će biti Tomislav Fačini.

Zvaničnom će otvaranju prethoditi tradicionalna izložba bh. slikara i grafičara "Jedan prostor-jedan umjetnik", koja će biti postavljena u Kuršumli medresi. Predstavit će se 20-ak umjetnika, članova ULUBiH-a, čiji će radovi biti postavljeni u pojedinačnim manjim izlagačkim prostorima

Festivalski repertoar ovaj će put ponuditi 38 programa uz učešće više od 1.600 izvođača i umjetnika iz 20-ak zemalja. Više od 600 gostiju dolazi iz Evrope, Azije, Amerike i Australije.

"Baščaršijske noći" će trajati do 31. jula.