U pet bh. gradova
0

Počinje "Dukat fest"

SRNA
U Banjaluci će danas početi Drugi međunarodni festival folklora "Dukat fest 2009" koji će trajati do 21. juna i na kome će nastupiti 10 renomiranih folklornih ansambala iz Srbije, Hrvatske, Rusije, Grčke, Mongolije, Toga (Afrika), Letonije, Bugarske, Poljske i BiH.

Festival će, osim u Banjaluci, biti održan u Mrkonjić Gradu, Prijedoru, Laktašima i Modriči.

Direktor festivala folklora Natalija Trivić rekla je   da je sve spremno za početak festivala, koji je veoma značajna manifestacija za RS i BiH, i da su svi učesnci stigli u Banjaluku, osim izuzev učesnika iz Toga, koji stižu sutra.

Ona je naglasila da će u petak, 19. juna, u 21.00 sat na Gradskom stadionu u Banjaluci biti održana centralno festivalsko takmičarsko veče uz prisustvo međunarodnog žirija, članova Svjetske asocijacije folklorne umjetnosti pri UNESCO-u. 

"Žiri će izabrati i nagraditi tri najbolja ansambla. Za najbolji ansambl predviđena je nagrada od 1.000 eura, dok će sav prihod od ulaznica biti doniran za liječenje dječaka Vladimira Simića, odnosnu za njegovu intervenciju vida u inostranstvu", rekla je Trivićeva.

Trivićeva je dodala da Međunarodni festival folklora "Dukat fest" nastoji da postane festival koji će po kvalitetu biti vodeći u regionu, a članstvom u Svjetskoj asocijaciji folklorne umjetnosti pri UNESCO-u za to je već ostvario preduslov.

Potpredsjednik Svjetske asocijacije folklorne umjetnosti pri UNESCO-u Ema Čen Hefler rekla je da će "Dukat fest" biti uvršten na listu Međunarodnih festivala koji organizuje Svjetska asocijacija folklorne umjetnosti. 
Ona je navela da ova asocijacija nastoji da podrži svaku zemlju koja želi da organizuje ovakav tip festivala, jer je to jedan od načina da se predstave istorija, kultura i tradicija svake zemlje i da se ljudi iz različitih zemalja upoznaju i povežu kroz svoje kulture.

"Kultura i humanost treba da budu povezane i idu ruku pod ruku, a ovaj festival je prilika da se to i ostvari", rekla je Heflerova.

Svjetska asocijacija folklorne umjetnosti osnovana je 1979. godine u Austriji i ove godine slavi 30 godina postojanja. Asocijacija u svom sastavu ima 175 zemalja članica i 4.700 članova. Svake godine Asocijacija organizuje 170 festivala u različitim zemljama.