Kultura
0

Počinje 14. Sarajevo Film Festival

FENA
Projekcijom filma "Snijeg", dugometražnog prvijenca bh. rediteljice Aide Begić večeras će zvanično započeti program 14. izdanja Sarajevo Film Festivala (SFF).

Tradicionalno će biti upriličene paralelne projekcije - u 20.15 sati u Narodnom pozorištu, a u 20.30 sati u Heineken Open Air kinu (Metalac).

U SFF-u ističu da je svih devet lokacija SFF-a spremno za prijem gostiju i mnogobrojnih ljubitelja sedme umjetnosti. Centar dešavanja ove će godine biti festivalski trg pred Narodnim pozorištem.

Zvaničnom će otvaranju filmske smotre prethoditi prigodan prijem dobrodošlice za goste Festivala na festivalskom trgu, a uslijedit će svečanost dočeka ekipe filma "Snijeg" na crvenom tepihu.

Rediteljica Aida Begić za svoje je prvo dugometražno ostvarenje na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu osvojila prestižnu nagradu Grand Prix u programu "Sedmica kritike".

U filmu igraju Zana Marjanović, Jasna Ornela Bery, Sadžida Šetić, Vesna Mašić, Emir Hadžihafizbegović, Irena Malamuhić, Jelena Kordić te Alma Terzić.

Film prati priču šest žena, jednog starca, četiri djevojčice i jednog dječaka koji žive u ratom razorenom i izoliranom selu Slavno. Nakon što dva poslovna čovjeka posjete selo traže od seljana da ga napuste uz novčanu naknadu. Oni su pred dilemom - prihvatiti ponudu i spasiti živote, ali ujedno razoriti vlastite duše.

U Kinu Meeting point program 'Novi tokovi' bit će otvoren projekcijom francuskog filma "Strah od mraka", dok će program Panorama u Otvorenom kinu Vatrogasac otvoriti film "24 City" u režiji Jia Zhang Kea.