Kultura
0

Počeo Teatar fest u Banjoj Luci

SRNA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić otvorio je večeras u Banjoj Luci 16. Teatar fest "Petar Kočić" na kojem učestvuje šest pozorišta iz BiH, Srbije i Hrvatske.

Obraćajući se prisutnima, Radojičić je govorio o ulozi i značaju pozorišne umjetnosti, citirajući zakone Kraljevine Srbije iz ove oblasti i misiju i viziju koju je imao ban Milosavljević kada je otvarao zgradu Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjoj Luci.

"Očekujem da žiri koji je ove godine u izuzetnom sastavu - (Nebojša) Bradić, (Miloš) Babić i (Nikola) Pejaković - objektivno izabere najbolju predstavu, glumce, scenografiju i kostimografiju i da banjalučka publika i u vremenu krize, i uprkos njoj, uživa u festivalskim večerima", istakao je Radojičić.

On je naglasio da je Narodno pozorište u svoje 83 pozorišne sezone njegovalo domaći tekst, pisce i glumce i da je to jedna od tekovina i ovog festivala.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da kontinuitet održavanja ovog pozorišnog festivala i kvalitet predstava svrstava Narodno pozorište Srpske u red najkvalitetnijih pozorišnih kuća u Evropi.

"Svim učesnicima želim da se predstave u najboljem svjetlu, a objektivna banjalučka publika će to prepoznati", dodao je Mutabdžija.

Ceremoniji svečanog otvaranja festivala prethodilo je otvaranje izložbe "Život sa umjetnošću" Živorada Žike Pećarića, a premijerno će biti izvedena i predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske "S planine i ispod planine" u režiji Stele Korljan.

Tokom festivala, koji će trajati do 9. juna, biće prikazane i predstave "Sava Savanović-vampirska simfonija" Narodnog pozorišta iz Kikinde, "Dabogda te majka rodila" rađena u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta "Ivana plemenitog Zajca" i Hrvatskog kulturnog društva "Teatra" iz Rijeke, te "Zdravo živote" Narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Na festivalu će biti izvedene i predstave "Zla žena" Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina, "Elijahova stolica" Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, "Grebanje ili kako se ubila moja majka" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice i Bitef teatra iz Zenice, te predstava "Kuhinja" Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Ovogodišnji Teatar fest pratit će i brojni sadržaji – izložbe i promocije knjiga, a svake festivalske večeri biće održan okrugli sto o predstavi odigranoj te večeri.

Selektor ovogodišnjeg Festivala je Miroslav Miki Radonjić, a o nagradama će odlučivati žiri u sastavu Nebojša Bradić, Miloš Babić i Nikola Pejaković.

Šesnaesti po redu Teatar fest "Petar Kočić" održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Banja Luka, te brojnih sponzora.

Otvaranju festivala prisustvovali su predstavnici iz društvenog i javnog života Republike Srpske.