Pet dana u BKC-u
27

Počeo prvi Sajam izdavača "Knjige u nišama": Vratimo se knjizi i domaćim autorima

FENA
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Prvi Sajam izdavača/nakladnika pod nazivom "Knjige u nišama" u organizaciji JU Centra za kulturu Kantona Sarajevo i Zajednice izdavača/nakladnika u BiH, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta KS otvoren je danas u glavnom gradu BiH.

Sajam će trajati narednih pet dana, a zvanično ga je otvorio ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić.

Direktor JU Centar za kulturu KS (BKC) Edin Urjan Kukavica istaknuo je da je cilj vraćanje knjizi i domaćem autoru.

"Mi smo se odlučili na još jednu bitku s vjetrenjačama. Namjera nam je vraćanje ugleda sajma knjige kao kulturološke pojave, ali i knjizi i domaćem autoru, uredniku, izdavaču i čitaocu", poručio je Kukavica.

Predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini Muamer Spahić dodao je da su u fokusu domaći izdavači.

"Mi smo definirali cilj da vratimo dignitet sajmu knjiga u BiH. U fokusu su izdavači. Pozivam sve da pogledaju našu produkciju. Na ovom mjestu građani imaju priliku da vide 11 vodećih bh. izdavača, i to je razlika od svih drugih sajmova. Pozivam sve da dođu i posjete sajam", naveo je Spahić.

Ministar Kurić rekao je da onaj ko god negira knjigu negira samog sebe.

"Sva naša saznanja dolaze iz knjige. Prije dvije godine kada sam došao na poziciju vidio sam da je knjiga u velikom problemu. Čovjek sam koji obećanje smatra dugom, a tada sam obećao da ćemo knjigu ojačati. Moramo olakšati put knjige do čitaoca a da bismo to uradili moramo olakšati izdavačima posao", zaključio je Kurić.

Sajam će trajati narednih pet dana u prostorijama BKC-a u Sarajevu.