Tuzla
0

Počeo proljetni međunarodni festival knjige

Sarajevo-x.com
Tuzla je od 26. do 31. maja 2010. godine domaćin 1. Proljetnom međunarodnom festivalu knjige koji se održava u Mercator Centru na oko 4.000 kvadratnih metara izlagačkog prostora. Projekat se kao svojevrsna književna, festivalska i sajamska manifestacija realizira u zajedničkoj organizaciji “Mercator BiH” Sarajevo, “Forma Nuova” Tuzla i IKD “University Press” Sarajevo, a pod generalnim pokroviteljstvom Općine Tuzla.

Prema riječima Zlatka Alidžanovića direktora Forma Nouve učešće na sajmu uzelo je preko stotinu izlagača:

"Ljubaznošću Mercatora koji nam je ustupio prostor, svjedoci smo jednog modernog, evropskog sajamskog paviljona u kojem se ove godine nalazi preko stotinu izlagača organiziranih u kolektivne i pojedinačne sajamske nastupe. Međunarodni festival knjige pravdamo činjenicom da je učešće uzelo jedanaest izlagača izdavačkih kuća iz Srbije, šest iz Hrvatske, zatim preko predstavnika dvije izlagačke kuće iz Crne Gore, kao i iranski i francuski kulturni centari u BiH. Ono što je bitno je da imamo i garancije 'Evropske asocijacije sajmova' da ćemo nakon ovogodišnjeg Prvog međunarodnog festivala knjige dobit status ravnopravnog člana ove asocijacije", dodao je Alidžanović.

Organizatori su uložili dodatne napore kako bi se ovaj projekat u cjelosti realizirao na najvećoj mogućoj razini. S tim u vezi u toku trajanja Festivala u prezentacijskoj dvorani na sajmištu, organizirat će se i promocije izdavačkih kuća, književnih ostvarenja, autora u okviru tuzlanske književne scene, zatim razgovori i paneli iz oblasti knjižne produkcije zemalja iz regiona koje će posjetitelji Festivala moći pogledati.

Na Festivalu će se naći i tri izložbe: 100 godina Meše Selimovića, 65 godina Izdavačke kuće Bosanska svjetlost i Izgubljena mjesta – izložba fotografija u organizaciji Goethe Instituta.

"U okviru izložbe izdavačke kuće Bosanska svjetlost moći će se pogledati izložba svih do sada objavljenih naslova, kao i naslovi koji su odoljeli ratnom vihoru obzirom da je zgrada Svjetlosti teško stradala i dobar dio naslova je nestao, ali na neki način smo i taj fond u saradnji sa Nacionalnom bibliotekom revitalizirali. Pored ove izložbe Goethe institut BiH imaat će i promociju knjige 'Nestala mjesta', a riječ je o fotomonografiji i pričama o mjestima u BiH koja su stradala u ratu", istakao je Dragan Marković, direktor University Pressa.

Svečano otvaranje 1. Proljetnog međunarodnog festivala knjige u Tuzli planirano je večeras u 18 sati u prostoru sajmišta, kada će biti zvanično i otvorena izložba u povodu proslave jubileja Meše Selimovića.