Druženje s glumcima
205

Počeo online festival bh. drame u Zenici, nagrađen dramski tekst Darija Bevande

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Devetnaesto izdanje Bosanskohercegovačkog festivala bh. drame Zenica 2020 - online otvoreno je večeras proglašenjem pobjednika dramskog teksta te predstavom "Zagrljenici" u režiji Roberta Raponje u produkciji SARTR koje su posjetioci mogli pogledati na YouTube kanalu Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

Bh. festival drame uprkos pandemiji koronavirusa nastavio je zeničkoj, ali i bh. publici pružati najbolje od bh. dramskog stvaralaštva i u godini kada su institucije kulture zatvorene.

U zgradi Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici upriličeno je druženje s članovima glumačkog ansambla, a prisutnima se obratio i direktor BNP-a Miroljub Mijatović koji je kazao da su uprkos koronavirusu pronašli način da se održi i XIX izdanje bh. festivala drame na kojem su predstavljeni tekstovi i predstave bh. redatelja i redateljica. Nagrada za najbolji dramski tekst dodijeljena je Dariju Bevandi za tekst Babylon Blues.

Nakon otvaranja 19. festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2020 – online, prisutni su, kao i publika u BiH koja je sve to pratila na YouTube kanalu imali priliku pogledati predstavu "Zagrljenici" rađenu prema tekstu Miodraga Žalice, u režiji Roberta Raponje i u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Na 6. festivalu bosanskohercegovačke drame Zenica 2007. predstava je osvojila čak sedam festivalskih nagrada, među kojima je i Nagrada za najbolju predstavu u cjelini. U predstavi igraju: Ermin Bravo, Selma Alispahić, Džana Pinjo i Mirela Lambić.

Jedan od glumaca BNP-a Zlatan Školjić je kazao kako je ovogodišnje pripremanje bh. festivala drame bilo pomalo neobično s obzirom da scenska čitanja uglavnom budu tokom nastajanja predstave, a ne kao finalni proizvod za publiku.

"Ovo nije novo iskustvo već samo standardni početak našeg rada na jednoj predstavi. Mi smo navikli na ova čitanja, bez pokreta i publike, tako da nije trebalo previše glumiti. Mislim da smo uspjeli i da će onaj ko bude slušao moći to pretvoriti u sliku. Nadamo se da će kada ovo prođe moći sve pokazati i na sceni", izjavio je Školjić.

Direktor BNP-a Miroljub Mijatović je kazao da o otvorenju pozorišta u BiH niko nije kontaktirao struku te da niko nije dao konkretne preporuke za održavanje predstava. U zemljama regiona glumci od publike moraju biti odaljeni najmanje četiri metra, a distanca mora postojati i na sceni tokom predstave, što je, prema njegovim riječima, nezamislivo u teatru, kao i distanca između publike gdje bi u salama bilo prisutno četiri do pet puta manje publike od kapaciteta.

Upravo zbog toga zeničko pozorište nije održalo do sada nijednu predstavu na scenu te su i bh. festival drame odlučili održati online.

U utorak, drugog dana 19. festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2020 – online, posjetioce očekuje bogat sadržaj glavnog i pratećeg programa o kojem se možete informisati i putem oficijelne stranice Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bnp.ba ili putem YouTube kanala BNP Zenica.