Kultura
0

Počeo Motovunski filmski festival

FENA
Projekcijom najnovijega češkog filma Vere Chytilove "Ugodni trenuci" danas je u Motovunu počeo 9. motovunski filmski festival koji će svečano biti otvoren večeras.

Ne napuštajući tradiciju prikazivanja filmova nastalih u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama, za petodnevna motovunskoga filmskog maratona, od 23. do 27. jula, bit će prikazano oko stotinu filmskih naslova u dvije zatvorene i dvije otvorene kino dvorane.

"Oko 200 gostiju, 170 ljudi u festivalskoj ekipi te više od 130 akreditiranih novinara, to je ovogodišnji Motovun Film Festival", kazao je danas direktor toga festivala Igor Mirković. Dodao je kako će pet festivalskih nagrada dodijeliti pet zasebnih žirija s ukupno šesnaest članova koji će odgledati ukupno 28 filmova, koliko će ih zapravo biti prikazano u glavnom programu. Brojni će biti i popratni sadržaji festivala, poput koncerata, izložbi, okruglih stolova i predstavljanja.

"Pod parolom 'Vojvodina - zemlja partner autonomne pokrajine Motovun' naše filmsko brdo selimo na panonske ravnice. More koje je nekad oplakivalo Motovun i preplavljivalo Vojvodinu naša je zajednička prošlost", poručio je umjetnički direktor festivala i jedan od izbornika glavnog programa Rajko Grlić.

Nakon svečana otvorenja Festivala u 21 sat bit će prikazan film redatelja Drora Shaula "Drago blato".

Vezani članci