Kultura
105

Počeo Kaleidoskop u Tuzli: Festival koji oslikava harmoniju među razlikama

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Izložbom pod nazivom "Salome" autorice Azre Štilić u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli sinoć je svečano otvoren osmi po redu Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop. U okviru ove postavke autorica se ljubiteljima umjetnosti na neobičan način predstavila kolekcijom slika i prostornih skulptura.

Mlada umjetnica je svoje radove i svoj specifični slikarski stil predstavila u posebnoj atmosferi koja je samo za ovu priliku kreirana u Ateljeu Ismet Mujezinović.

Izložbi je prisustvovao veliki broj ljubitelja umjetnosti i znatiželjnika koji su zasigurno imali priliku vidjeti nešto novo i drugačije.

Kako nam je kazala, predstavljanje u okviru Međunarodnog festivala umjetnosti mladih od posebnog joj je značaja.

"Posebno mi je drago što je u prostoru u kojem izlažem s jedne strane postavljeno veliko ulje na platnu Ismeta Mujezinovića, a s druge strane su moji radovi. O tome zasigurno mašta svaki mladi umjetnik. S druge strane, velika mi je čast da se mojom izložbom otvara festival koji će tek zaživjeti u punoj energiji i snazi. Prema mom mišljenju, takvih festivala treba biti mnogo više na našim prostorima", kazala nam je Štilić.

Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop nastao je u cilju obogaćivanja kulturnog sadržaja tokom turističke sezone u Tuzli, ali i da podrži razvoj kreativne industrije i kulturnog turizma u ovom gradu.

Pored koncerata, izložbi i umjetničkih radionica, dane festivala obogatit će i raznovrstan propratni program.

"Kroz festival se prožimaju različite vrste radionica, izložbe, predstave te koncerti koji su publici ujedno i najzanimljiviji dio festivala. Nama je posebno drago da u festivalu učestvuju brojni umjetnici i umjetnice sa prostora regiona i Evrope, a nama upravo i jeste cilj okupiti ljude koji će doći u Tuzlu i uživati u ovom festivalu", istakla je članica Organizacionog odbora festivala Dajana Bakić.

Pored poznatih bendova, priliku za nastup ovaj festival daje i mladim i neafirmisanim grupama koje su do sada imale malu ili nikakvu priliku predstaviti se široj javnosti.

"Nama je bitno da kroz festival pružamo podršku i dajemo priliku mladim umjetnicima i umjetnicama. Ovom prilikom posebnu pažnju smo dali mladim bendovima iz Tuzle s kojima smo se dogovorili da ih Grad Tuzla podrži u smislu snimanja albuma i organizovanja njihovih nastupa", dodala je Bakić.

Prema riječima gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, kaleidoskopska vizija je simbol harmonije među razlikama.

"Harmonija je dobra u svemu. Ovaj put se radi o harmoniji između različitih vrsta umjetnosti i harmoniji između umjetnika i publike. Večeras počinje naša fešta u okviru koje ćemo imati mnogobrojne kulturne događaje. Mi se samo nastojanjem možemo oduprijeti primitivizmu, a samo kulturom se možemo oduprijeti nekulturi. Tako ćemo nastaviti i dalje", poručio je Imamović.

Značaj ovog festivala prepoznao je i vrhunski bh. fotograf Milomir Kovačević Strašni. Za razliku od prethodnih festivalskih izdanja Strašni se ovaj put umjetničkoj publici neće predstaviti svojim ostvarenjima.

Kako nam je kazao, u grad soli došao je kako bi pružio svoju svesrdnu pomoć mladim umjetnicima.

"Uvijek mi je drago doći u Tuzlu. U narednih nekoliko dana bavit ću se snimanjem, tako da postoji mogućnost da se već naredne godine u Tuzli predstavim fotografijama koje su vezane za Kaleidoskop", kazao nam je Strašni.

Smatra da su festivali poput Kaleidoskopa od izuzetnog značaja, kako za mlade, tako i za umjetnike koji u svojim rukama imaju dugogodišnji radni staž u oblasti umjetnosti.

"Ovakvi festivali značajni su zbog toga što svi posjetitelji imaju priliku vidjeti dostignuća umjetnika iz drugih sredina. Samo na takav način možemo napredovati kao društvo u cjelini, ući u Evropu i svijet i ostati svoji i normalni", smatra Strašni.

Organizatori festivala pobrinuli su se da dobre zabave ne nedostaje ni u noćnim satima.

Oni će tako moći uživati u večernjim koncertima u okviru kojih će se u parku kod zgrade nekadašnje Muzičke škole u Tuzli u tri koncertne večeri široj javnosti predstaviti 17 bendova iz naše zemlje, Srbije, Hrvatske i Italije.

Među njima su Psihomodo Pop, Urban Instinkt, Kontrast i S.A.R.S., a koncertne večeri nastupima će obogatiti i Frenkie te Edo Maajka.

Kaleidoskop će biti zatvoren u nedjelju, 28. augusta, premijernim prikazivanjem filma u 4k rezoluciji pod nazivom "Ovo je Tuzla" autora Denisa Bašića, Mirze Hadžića i Peđe Pepića.