{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeo 4. internacionalni festival "Muzika na žici"

16.10.2014. u 14:34
95
0
Počeo 4. internacionalni festival "Muzika na žici"
95
U sali Doma Oružanih snaga BiH, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, koncertom pod nazivom Moz-Art a la Haydn sinoć je započeo ovogodišnji festival "Muzika na žici".
Simbolično u mraku čuli su se prvi taktovi istoimene Schnittkove kompozicije za dvije violine i 11 gudača u izvedbi kamernog orkestra Festivala, a uz violinisticu Violetu Smailović-Huart sarajevskoj publici se predstavio Orest Shourgot, koncertmajstor Zagrebačke filharmonije.

Publika koja je sinoć prisustvovala ovom neobičnom i zanimljivom koncertu imala je privilegiju čuti mladog izuzetno talentovanog 14-godišnjeg violinistu Romana Reshetkina, dobitnika druge nagrade na prestižnom Čajkovski takmičenju za juniore, čiju je izvedbu Mozartovog Ronda u C-duru nagradila dugotrajnim aplauzom.

Koncert je završen Haydnovom Oproštajnom simfonijom br. 45 iako ovo nije bio oproštaj, jer na Festivalu sarajevsku publiku očekuju još mnoga iznenađenja i koncerti sa istaknutim umjetnicima.

Svakako ne treba propustiti koncert u saradnji sa Sarajevskom filharmonijom koji će se održati u subotu 18. oktobra u Narodnom pozorištu Sarajevo i koji je posvećen obilježavanju 30 godina od smrti velikog bosanskohercegovačkog kompozitora Avde Smajlovića. Više informacija možete pronaći na www.musiconthestring.com.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: