Kultura
0

Počeo 13. Festival scenskih umjetnosti "Bihaćko ljeto"

FENA
Bihać
Bihać
Svečanim otvorenjem izložbenog salona Kulturnog centra Bihać, uz postavku svjetski poznate izložbe fotografija "Graciozne i bespomoćne" češkog fotografa Michaela Mičeka, u petak navečer počeo je 13. Festival scenskih umjetnosti "Bihaćko ljeto", koji će trajati do 4. jula.

Otvorenju izložbe, pored brojnih gostiju i zvanica, prisustvovao je i ambasador Češke Republike u BiH, Tomaš Szunyog. Izložba prikazuje 38 fotografija interesantnih arhitektonskih zdanja i spomenika u Češkoj Republici, izgrađenih u vrijeme 19. i 20. stoljeća.

Oni su, nažalost, jako oštećeni i devastirani, a ovom izložbom želi se upozoriti na neprocijenjivu vrijednost takvih zdanja i na taj način doprinijeti njihovoj obnovi. Izložba je bila uspješno predstavljena u gradovima širom svijeta.

Potom je bihaćka publika uživala u izvedbi Zijaha Sokolovića, predstave pod nazivom "Međuigre 0-24“. Kabare govori o nogometašima, političarima, doktorima, televiziji, medijima, a ponajviše se i dalje bavi muško-ženskim odnosima i ne baš ugodnim prizorima iz bračnog života.