Radovi 30.000 KM
198

Počelo uređenje prostora oko Rimskog mosta na Ilidži

FENA
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović danas je sa zastupnicima Skupštine Zvonkom Marićem i Samirom Suljevićem, te direktorom Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osmanom Delićem i predstavnicima izvođača, KJKP za gospodarenje državnim šumama Sarajevo šume, obišao lokalitet Rimskog mosta.

Na tom području otpočele su aktivnosti na uređenju prostora, odnosno košenje trave, čišćenje mosta, postavljanje hladnjaka, klupa za sjedenje, posuda za odlaganje otpada, informativnih tabli i ostalog mobilijara.

Ove aktivnosti implementiraju se na inicijativu zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo Dževada Poturka.

Predviđeno je da se spomenuti mobilijar, koji će biti napravljen od prirodnog materijala i uklopljen u prirodni ambijent, postavi na lokacijama koje su identifikovane kao zone najčešćeg zadržavanja posjetilaca, a što će im omogućiti mjesto za predah i odmor, te priliku za dodatno informisanje o vrijednostima i značaju zaštićenih područja.

Vrijednost ugovora iznosi oko 30.000 KM, a sredstva je obezbijedila ZPPKS.

Kako je pojašnjeno, za realizaciju ovih aktivnosti, kako na području lokaliteta Rimskog mosta, tako i drugih zaštićenih prirodnih područja zaduženo je Kantonalno javno preduzeće za gospodarenje državnim šumama Sarajevo - šume d.o.o. Sarajevo.

U realizaciji današnje aktivnosti učestvovali su i učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, saopšteno je iz Press službe Kantona Sarajevo.