Kultura
0

Počelo snimanje filma "Šoping"

FENA
Snimanje kratkog igranog filma "Šoping" reditelja i scenariste Alena Drljevića počelo je u četvrtak.

Riječ je o filmu koji nastaje u okviru projekta "Sarajevo grad filma" čiji su pokrovitelji Vlada Federacije BiH i Ministarstvo kulture i sporta FBiH, a nosioci Sarajevo film festival i Sarajevo talent campus.

Izvršna produkcija filma povjerena je trima produkcijskim kućama: Centru za savremenu umjetnost / pro.ba iz Sarajeva, Kult filmu iz Zagreba i Cor Leonisu iz Budimpešte.

Scenarij za film "Šoping" baziran je na originalnoj priči hrvatskog pisca i novinara Viktora Ivančića. Pored reditelja Drljevića autorski tim sačinjavaju direktor fotografije Mustafa Mustafić, kostimografkinja i scenografkinja Emina Kujundžić, te šminkerica Vesna Trogrančić.

U filmu igraju: Belma Lizde-Kurt, Alban Ukaj, Alena Džebo, Muhamed Porča, Oriana Kunčić, te djeca Sara Hadžibajrić i Adi Korić, kojima je ovo prvo pojavljivanje na filmu. Producenti filma su Adis Đapo, Tiha Gudac i Emoke Vagasi. Snimanje filma "Šoping" trajat će pet dana.

Alen Drljević rođen je u Sarajevu 1968. Diplomirao je na Odsjeku za režiju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, a njegov diplomski film, "Prva plata", nominiran je za nagradu Evropske filmske akademije. Autor je i dokumentarnih filmova "Karneval" i "Esma" koji su uspješno prikazani na filmskim festivalima širom svijeta, saopćeno je iz Centra za savremenu umjetnost.