Kultura
0

Počelo obilježavanje godišnjice rada Gazi Husrev-begove medrese

FENA
Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu u četvrtak obilježava 472. godišnjicu kontinuiranog rada na polju edukacije i odgoja mladih ljudi.

Učenici i profesori ove škole tim povodom priređuju prigodan program.

Tako je večeras u okviru obilježavanja ove godišnjice upriličena hafiska dova učeniku trećeg razreda Medrese Husejnu Ajkuniću poslije ikindije namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji te svečana akademija za učenike i učenice Medrese u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese.

Ovim povodom prisutnim se obratio direktor Medrese Zijad ef. Ljevaković, koji je istakao da je obilježavanje značajnog datuma započelo u duhu ove škole hafiskom dovom.

Kako je istakao, povod večerašnjoj svečanosti je prilika da se oda priznanje najboljima, dodavši da ova obrazovna institucija obavezuje na znanje i rad.

"Ne treba da budemo prosječni, treba da budemo dobri i bolji", kazao je Ljevaković.

Na akademiji su uručene pohvale i nagrade najboljim učenicima i učenicama u prošloj školskoj godini, pohvala najboljem razredu, nagrade za prva tri najbolja literarna rada na konkursu Medrese, nagrade pobjednicima sportskih natjecanja u košarci, odbojci, stonom tenisu, šahu i streljaštvu, te pohvale i nagrade pobjednicima na međunarodnom takmičenju iz kira'eta u Zagrebu.