Kultura
0

Počeli poetski susreti posvećeni Izetu Sarajliću

FENA
Prigodnim programom i čitanjem poezije sinoć su u Kino-teatru "Bosna" otvoreni Međunarodni poetski susreti posvećeni pjesniku Izetu Sarajliću, koje već sedmu godinu organizira Ambasada Italije u Sarajevu.

Dobrodošlicu na trodnevnu pjesničku manifestaciju brojnim je posjetiocima poželio koordinator susreta i predstavnik talijanskog Doma poezije Sergio Iagulli, podsjetivši da se susreti organiziraju u znak sjećanja na velikog pjesnika i počasnog predsjednika Doma poezije Kiku Sarajlića.

Naglasio je da se izvanredni pjesnici iz zemalja širom svijeta ove godine već sedmi put sastaju u Sarajevu kako bi odali počast poeziji, ali i prijateljstvu, susretima te razmjeni.

Dom je poezije nazvao izvrsnom vrstom gnijezda u kojem se sastaju i gdje se rađa suživot pjesnika. MnogI su slavni gosti bili posjetioci te kuće, a na njenom ih ulazu dočekuju Sarajlićevi stihovi i portret.

Goste su pozdravili i ambasador Italije u BiH Alessandro Fallavollita te zamjenik gradonačelnice Sarajeva Predrag Mitrović.

Susreti će uz čitanje poezije 18 pjesnika iz svih krajeva svijeta te projekciju nekoliko filmova trajati naredna dva dana.

Bit će uprličene projekcije videouradaka u kojima Sarajlić i drugi pjesnici čitaju svoju poeziju te filmovi Pier Paola Pasolinija - "Zemlja viđena s Mjeseca", "Šta su oblaci" i "Ricotta".

Ove će godine Sarajevo pohoditi pjesnici Giuseppe Conte i Giancarlo Cavallo (Italija), Giacomo Scotti (Italija/Hrvatska), Miroslav Košuta (Italija/Slovenija), Josip Osti (BiH/Slovenija), Marko Vešović i Almir Kolar (BiH), Jasmina Ahmetagić (Srbija), Sinan Gudžević (Hrvatska/Srbija), Abdellatif Laabi (Maroko), Felix Grande i Guadalupe Grande (Španija), Francis Combes (Francuska), Cletus Nelson Nwadike (Nigerija/Švedska), Kama Sywor Kamanda (Demokratska Republika Kongo/Luksemburg), Ivo Machado (Portugal) i Rafael Courtoisie (Urugvaj).

Manifestacija je pokrenuta 2002. godine neposredno nakon Sarajlićeve smrti, s ciljem da se nakon ratne tragedije velika međunarodna poezija vrati u Sarajevo, što je bio i pjesnikov san.