Kultura
0

Počele radionice na Juventafestu

FENA
Drugi dan Internacionalnog festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva „Juventa“ počeo je nizom radionicama iz plesa, lutkarstva, dramaturgije i karakterne maske.

Glumci takmičarskog programa Juventafesta, pohađati će radionice za koje su se opredijelili do subote, kada će na Akademiji scenskih umjetnosti biti upriličena prezentacija ostvarenih rezultata četverodnevnih radionica.

"Prvi dan radionice smo obradili kretanje kroz prostor i ušli u istraživanje partnerske igre u plesu. Učesnici radionice su me oduševili brzinom usvajanja novih znanja. Očekujem veoma produktivan, maštovit i zabavan proces koji ćemo okončati prezentacijom u subotu", rekao je doc. Emir Fejzić, voditelj radionice plesa.

Predstavom "Tvrdica" visočkog teatra "Total", otvoren je takmičarski program drugog dana Juventafesta. Predstava je nastala prema istoimenom tekstu Jean Baptiste Molierea, a režiju potpisuje Vera Muzaferija. Najveća rediteljska intervencija je transponiranje teksta u sadašnje vrijeme, čime se uključuje i mnoštvo elemenata savremene pop kulture, obilje citata, te povremeno razbijanje četvrtog zida i ogoljavanje teatarskog mehanizma, što je mnogobrojna publika Centra za kulturu Sarajevo dočekala sa iskrenim smijehom i gromoglasnim aplauzom.

Nakon "Tvrdice", gledatelji su na daskama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo imali priliku vidjeti predstavu "Hrabri novi svet", slovenačkog teatra "Pozitiv". U izuzetnom minimalistički izvedenom i precizno vođenom performansu, osam aktera koji se u izvedbi služe samo svojim tijelima i sa deset bijelih kubusa oduševili su prepunu salu Centra. Ovaj performans, pod umjetničkim vodstvom Rade Jarušoveca, Gee Erjavec i Mihe Mavera spoj je fizičkog i plesnog teatra.

Takmičarski program trećeg dana Festivala početi će makedonski teatar S.E.P.U.G.S. Vasil Antevski - Dren sa predstavom „Kako se (ne) osloboditi šefa na sceni Centra za kulturu Sarajevo u 17:00. Na sceni Međunarodnog centra za djecu i omladinu u 19:30 biće odigrana predstava „Tamna soba“ Zagrebačkog Kazališta Mladih - Dramskog Studija Hrvatska.