{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počele "35. Šantićeve večeri poezije"

F
7.7.2009. u 10:17
0
1
Počele "35. Šantićeve večeri poezije"
0
Počele "35. Šantićeve večeri poezije"
Kulturna manifestacija "35. Šantićeve večeri poezije" otvorena je u ponedjeljak navečer u foajeu mostarskog Narodnog pozorišta programom pod nazivom "Aleksi u spomen".
Po riječima direktora Muzeja Hercegovine Asima Krhana, sinoć je upriličena prigodna izložba dokumentarne građe o pjesniku Aleksi Šantiću iz fundusa spomenutog muzeja.

Krhan je kazao da je izložbom predstavljena hronološka retrospektiva pjesničkog i političkog života Alekse Šantića kao i njegovo kulturno djelovanja na području Hercegovine i šire.

Izložbu sačinjavaju fotografije, dokumenti, razglednice i novinskih isječci koji govore o Aleksi Šantiću.

Nakon otvaranja izložbe upriličen je poetsko scenski-kolaž pod nazivom "Južna tapiserija". Tom prigodom stihove pjesnika Derviš-paše Bajezidagića, Alekse Šantića, Jovana Dučića, Osmana Đikića, Hamze Hume, Antuna Branka Šimića interpretirali su glumci Dijana Ondelj Maksumić i Nedžad Maksumić, a scenarij je izradio Salko Šarić.

Govoreći o 35. Šantićevim večerima poezije Krhan je kazao kako je osnovni cilj organizatora da, ove godine, manifestaciju, s lokalnog, gradskog nivoa, podigne na državni, kao što je to bilo i ranijih godina.

Također, Krhan je istaknuo kako će ovogodišnja manifestacija trajati tri večeri. Tako će večeras biti upriličen program "Kada gitaru dotakne stih", a svoje će stihove uz muzičku pratnju Đanija Šehua govoriti mostarske pjesnikinje.

Šantićeve večeri bit će završene pjesničkom večeri pod nazivom "O mili časi" koja će se održati u srijedu, 8. jula.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: