Kultura
0

Počela s radom Fondacija za razvoj kulture i civilnog društva Kriterion

FENA
U Sarajevu je počela s radom Fondacija za razvoj kulture i civilnog društva Kriterion Sarajevo.

Po principu rotirajućeg sistema nudi privremeno zaposlenje studentima, na bazi pola radnog vremena, do završetka studija. Osnovni cilj Art kina Kriterion Sarajevo je prikazivanje autorskog umjetničkog filma, bez obzira na vrijeme i područje njegovog nastanka.

Riječ je o projektu čiji je cilj uspostavljanje Art kina Kriterion Sarajevo.

Rad i program Kriteriona Sarajevo vode studenti koji dijele ambicije, želje i gaje ljubav prema kinematografiji. Projekt koordinator je Vildana Drljević, filmski selektor je mladi režiser Damir Janeček, a studenti Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Jasmin Čorbadžić i Selma Kadić finansijski i PR koordinator.

Upravni odbor čine Aida Kalender, Namik Kabil, Amra Bakšić- Čamo, Nihad Kreševljaković, Zoran Mlinarević i Dino Silajdžić.

Osim prikazivanja filmova, Kriterion će biti mjesto i za druge aktivnosti. Redovni program bit će upotpunjen s filmskim premijerama, tematskim filmskim večerima, seminarima i radionicama.

Program Art kina Kriterion Sarajevo bazira se na ostvarenjima svjetskih filmskih autora, ali i radovima mladih bh. autora. Najavljuju održavanje jedne kinoprojekcije mjesečno, dok bi svaka tri mjeseca bio upriličen veći filmski događaj.

Idejno, Kriterion potiče iz Amsterdama gdje su se studenti nakon II svjetskog rata našli u situaciji da je država ekonomski i kulturno devastirana, mogućnost zapošljavanja minimalna, a kulturne inicijative gotovo da nisu postojale. Da bi osigurali svoju nezavisnost, 1945. godine, pet studenata osnovalo je kino. Kino Kriterion u Amsterdamu postoji više od 60 godina i jedno je od najposjećenijih i najpopularnijih kina u Amsterdamu.