Narodno pozorište
0

Počela manifestacija "Berlin u Sarajevu"

FENA
Izvedbom predstave "Smrt trgovačkog putnika" Arthura Millera u režiji Luca Percevala i produkciji teatara Schuabuehne Berlin, u četvrtak navečer je u Narodnom pozorištu počela manifestacija "Berlin u Sarajevu", koja će se održavati do 22. februara u organizaciji East West Centra.

Povod manifestacije je obilježavanje dvadesete godišnjice pada Berlinskog zada i to je ujedno prvi događaj u svijetu kojim se obilježava ovaj veoma važan događaj u historiji, navodi se u petak u saopćenju East West Centra.

Publika je aplauzom i ovacijama pozdravila sjajnu igru glumačkog ansambla, predvođenog poznatim njemačkim glumcima Thomasom Thiemeom i Carolom Regnier.

U predstavi također igraju Bruno Cathomas, André Szymanski, Ulrich Hoppe, Christina Geiße, Michael Rastl, Marcus Schinkel,Gerdy Zint i Christian Schmidt.

"Smrt trgovačkog putnika", koja je prvi put izvedena u New Yorku 1949. godine, prikazuje posljednje sate života Willyja Lomana tokom kojih se njegova depresija i očaj miješaju sa sjećanjima na sretnu prošlosti pune nade i očekivanja.

Ovo Millerovo najpoznatije djelo je socijalna tragedija i priča o gubitku identiteta i sukobu generacija.

Loman, arhetipski mali čovjek, postaje žrtva američkog sna o uspjehu i blagostanju, ali i vlastitog neuspjeha kao oca.

Predstava će biti odigrana i večeras u Narodnom pozorištu s početkom u 20 sati.

U subotu, 14. februara Narodno pozorište će u isto vrijeme ugostiti predstavu "Ispod leda" mladog i progresivnog njemačkog reditelja i pisca Falka Richtera.

U predstavi igraju Thomas Thieme, Mark Waschke, André Szymanski i Robin Meisner.