Promocija naše zemlje
0

FOTO / Počela izložba "Mjesec bh. kulture" u Italiji

Sarajevo-x.com
Pod pokroviteljsktvom Ambasade Bosne i Hercegovine, Zastupničkog doma Parlamenta Italije, Senata Rapublike i Regije Lazio, u četvrtak 8. marta u 17.00 sati u Muzeju rimske civilizacije, svečano je otvoren "Mjesec bosanskohercegovačke kulture" uz učešće mnogobrojnih gostiju iz italijanskih institucija i kulture, kao i građana porijeklom iz BiH i njihovih prijatelja Italijana.
Otvorene su izložbe slikara BiH slikara koji žive i rade u Italiji:Ruža Gagulić, Mersiha Musabašić, Tarik Berber i Edin Dino Malović. Izložba fotografija autora Eldina Hasanagića na temu "kafa" je veoma interesantna. Uz to, izložene su knjige BiH autora prevedenih na Italijanski jezik kao i BiH autora koji pišu na italijanskom jeziku. Ova inicijativa je dio projekta "Umjetnost i kultura Istočne Evrope u Rimu" koju promoviše Odsjek za kulturu i historijski centar Rima i Savjetnice za Istočnu Evropu pri Opštini Rim, Tetyana Kuzyk.

Cilj ove kulturne inicijative je da se putem izložbi, okruglog stola, prezentacija knjiga, folklora i degustacije domaćih proizvoda upozna, podsjeti i promoviše Bosna i Hercegovina, ističući njeno umjetničko i kulturno bogatstvo nakon dvadeset godina od početka rata, kao i spremnost na otvoranje dijaloga o mogućnostima stabilizacije mirnog suživota na prostoru cijelog Balkana, u ubjeđenju da ta ambicija za mirom mora biti prenesena preko djela i jezika umjetnika i intelektualaca.

Uz bosanskohercegovačku trpezu ponuđena su kvalitetna vina iz Regije Toskane, "Il Molino di Grace".

Svečanom otvorenju izložbe prisustvovali su Ruzmira Tihić Kadrić, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne Hercegovine. Paola De Micheli, zastupnica u Parlamentu Italije , Vesna Njegić, ministrica savjetnik u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Rimu, Enisa Bukvić, Predsjednica Zajednice Bosne i Hercegovine, Medaga Hodžić, počasni konzul BiH u Italiji, koordinator dijaspore u Italiji, predsjednik "BiH Oltre i confini"- Piacenza, predstavnik općine Jajce te Azra Popović Konzul u G.K. BiH u Milanu.

"Mjesec bosanske kulture" su organizovale uglavnom žene Zajednice Bosne i Hercegovine i baš iz tog razloga je otvoren 8. marta, na Dan žena.