Bosanska Krupa
0

FOTO / Počela 41. likovna kolonija "Krušnica"

Sarajevo-x.com
U prostorijama Gradske galerije u Bosanskoj Krupi u petak navečer na svečan način, uz prisustvo gostiju i posjetilaca, otvorena je 41. Likovna kolonija "Krušnica".
Na početku je svim gostima dobrodošlicu poželio direktor JU Gradska galerija Salih Suljanović, koji je govorio o značaju Likovne kolonije, njenim počecima i razvoju, te o ljudima koji su kroz četiri desetljeća ostavili neizbrisiv trag u umjetničkom opusu u Bosanskoj Krupi.

Nakon njega, svim prisutnima se obratio predsjednik Udruženja likovnih umjetnika "Krušnica" Ismet Erdić, naglasio da Bosanska Krupa s obzirom na prirodno bogatstvo, ima bezbroj motiva za slikanje, te da bi inspiraciju trebali pronaći bez problema. Poželio im je ugodan i uspješan rad. Načelniku Općine Arminu Halitoviću pripala je čast da 41. Koloniju proglasi otvorenom. Iskoristio je priliku da izrazi potpuno zadovoljstvo što kolonija svake godine privlači sve više gostiju zvučnih imena, te je okarakterisao kao jedan od najznačajnih kulturnih događaja na prostoru USK, ali i šire. Bez obzira što pojedinci, ne samo da umanjuju njen značaj, nego je i zaobilaze u širokom luku, kao da ne postoji. Da stvar bude gora, ljudi su to koji se bave kulturnim radom na ovim prostorima.

Gosti i posjetioci su u galeriji Doma kulture, gdje se i održalo otvaranje, mogli pogledati izložbu slika s prethodne 40. Kolonije.

Kolonija ove godine ima preko deset učesnika, neki su došli odmah, a neki će pristizati kasnije. Što je interesanstno, sve su akademski slikari, profesori i asistenti na najeminentnijim akademijama u regiji. Tu su gosti iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine.

Počelo se skromno daleke 1970. godine, kada su Boško Karanović, Enver Krupić i Zdravko Vajagić okupili prve umjetnike, koji su tada gradu darovali i prve radove umjetničkog stvaralaštva. Već se tada dalo naslutiti da se u Bosanskoj Krupi rađa nešto lijepo, trajno i nezaboravno. Do 1976. godine Kolonija radi u gradu, rade se skulpture u bihacitu i spomenici. Te godine Kolonija dobija ime Likovna kolonija "Krušnica" i dugoročni program rada, koji definiše dva glavna zadatka u Koloniji: stvaranje zbirke umjetničkih djela za buduću Galeriju u Bosanskoj Krupi i obrazovanje mladih talenata za likovni stvaralački rad. Krajem 70-ih godina Kolonija izlazi iz okvira lokalnog događanja i postaje mjesto okupljanja umjetnika iz svih republika bivše Jugoslavije, a hodočastili su je i umjetnici iz drugih evropskih zemalja i svima je rad u "Krušnici" ostao trajno u sjećanju - i umjetnicima i domaćinima.

Za ovaj dugi niz godina, koliko Kolonija radi, stvorena su umjetnička djela značajne umjetničke vrijednosti, koja danas čine stalnu postavku galerije Doma kulture u Bosanskoj Krupi.

U kolonijama se nije njegovao samo amaterizam. U nekim od njih amaterizam je svođen na najmanju moguću mjeru, dok je dominantno bilo okupljanje afirmiranih likovnih umjetnika, što dokazuje i 41. po redu.
  1. Likovna kolonija "Krušnica" traje do 29. jula kada je planirala i izložba s nastalim djelima. Generalni pokrovitelj je načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.