Francuska glumica
112

Počasno Srce Sarajeva dodijeljeno Isabelli Huppert: Sarajevo, mon amour

S.H.P.
Isabell Huppert (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Ikoni evropske kinematografije, francuskoj glumici Isabelle Huppert večeras je u Narodnom pozorištu Sarajevo dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra rekao je kako mu je veliko zadovoljstvo odati počast glumačkoj veličini kakva je Isabelle Huppert.

“Hvala vam. Dirnuta sam i počastvovana što sam ovdje, hvala Purivatri što me pozvao na ovaj festival koji slavi život i vitalnost Sarajeva. Za mene je veoma posebno biti ovdje, Sarajevo je ideal kosmpolitizma. Sarajevo, mon amour”, rekla je Huppert.

Glumica je prije dva dana stigla u glavni grad Bosne i Hercegovine. Isabelle je kazala kako je prvi put u Sarajevu te da joj je veoma drago zbog toga i dodala kako je Sarajevo Film Festival fantastičan filmski festival.

"Prvi put sam u Sarajevu i veoma mi je drago zbog toga. Mislim da je ovo fantastičan festival. Mnogo mi znači nagrada koju sam dobila. Zadovoljstvo mi je da sam u Sarajevu. Sarajevo drži specijalno mjesto u svim srcima", kratko je prokomentirala ranije za novinare

Ova slavna francuska filmska i pozorišna glumica glumom se počela baviti 1971. godine. Prvu ulogu ostvarila je kada je imala 19 godina u filmu "Faustina i vruće ljeto" poznate rediteljice Nine Companeez, od tada pa do sada snimila je više od stotinu filmova.

Ona je u svojoj gotovo pedesetogodišnjoj karijeri sarađivala sa slavnim rediteljima poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luca Godarda, Otta Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis i Paula Verhoevena.

Godine 2005. je na Venecija Film Festivalu dobila Zlatnog lava za cjelokupnu karijeru.

Ostvarila je uloge u filmovima "Loulou", "La Séparation", "Amour", "Vrata raja", "Nestanak Eleanor Rigby", "Glasnije od bombi", "Ona" i " Stvari koje dolaze". Francuskim ordenom za zasluge (Ordre National du Mérite) nagrađena je 1994. godine, a 1999. godine dobila je titulu Legije časti.