Festival u Kanu
0

Počasna nagrada Bernardu Bertolucciu

SRNA
Bernardo Bertolucci
Bernardo Bertolucci
Italijanski filmski režiser Bernardo Bertolucci, najpoznatiji po kontroverznom ostvarenju "Posljednji tango u Parizu", dobio je danas nagradu za životno djelo na filmskom festivalu u Kanu.

Bertolucci (71), koji se obratio novinarima iz kolica, rekao je da je u jednom trenutku izgubio samopuzdanje u sposobnost da snima filmove, ali da mu se vjera vratila poslije gledanja filmova u tri dimenzije, poput "Avatara" Jamesa Camerona.

"Bio sam uvjeren da više ne mogu da snimam filmove, ali sam prije godinu dana shvatio da još mogu da zamišljam kretanje kamere", rekao je Bertolucci, koji trenutno radi na filmu "Ja i ti", koji se takođe snima u tri dimenzije.

On je dodao na konferenciji za novinare da mu se veoma dopao "Avatar" i da je fasciniran trodimenzionalnim prikazom filmova.

"Ne razumijem zašto to treba da bude rezervisano za filmove naučne fantastike ili horore", rekao je italijanski režiser.

Bertolucci će počasnu Zlatnu palmu uručiti ovogodišnji predsjednik žirija Robert de Niro. 

Ova nagrada dodjeljuje se uticajnim filmskim umjetnicima koji nikada nisu dobili najveću nagradu na festivalu u Kanu.
Bertolucci se prije ulaska u filmske vode bavio pisanjem, a formirao se kao režiser u vrijema vrhunca italijanske kinematografije sredinom šezdesetih godina prošlog vijeka. U karijeri je snimio više od 20 filmova, od istorijskih epskih priča do intimnih drama.