Mostarski talenti
0

Pobjedničke fotografije Selme Hodžić

Sarajevo-x.com
Mlada bh. fotografkinja Selma Hodžić iz Mostara, pobjednica nekoliko takmičenja za najbolju fotografiju, zajedno sa kolegama entuzijastima osnovala je prvu poslijeratnu fotogrupu u gradu na Neretvi.

Oformljeni pod zvaničnim nazivom "Fotogrupa F4", nastoje privući što veći broj zaljubljenika u fotografiju i potaknuti ih u daljem radu.

"Želja nam je napraviti jednu veliku izložbu gdje bi bile postavljene fotografije svih članova grupe. Naš cilj je i organizovanje foto radionica gdje bismo mlađim naraštajima približili fotografiju, jer danas skoro svaka porodica ima digitalni fotoaparat“, kaže Selma.

Ona se fotografijom počela baviti prije šest godina kada je na poklon dobila prvi digitalni aparat. Kasnije je to, kako sama ističe, preraslo u nešto više od hobija.

"Najviše volim sportsku fotografiju, treba biti sposoban i napraviti dobru sportsku fotografiju, jer tu odlučuju sekunde, čak i djelići sekunde, ali ne bježim ni od portreta, pejzaža ili građevina. Inače, za fotografa je bitno da ima osjećaj za fotografiju i za detalje, a nekada je bitno samo biti na pravom mjestu u pravo vrijeme“, ističe Hodžić.

Iako još neafirmirana umjetnica, Selma iza sebe ima nekoliko zapaženih nastupa. Jedna do njenih fotografija snimljena na utakmici fudbalskog kluba Velež protiv Širokog Brijega, u hrvatskom izdanju prestižnog magazina National Geographic proglašena je fotografijom mjeseca.

Druga crno-bijela fotografija dječaka odnijela je nagradu za prvo mjesto na takmičenju "Femme Foto" za osobe ženskog spola koje je organiziralo sarajevska grupa F8, a radi se o prvom takmičenju ove vrste u našoj zemlji.