Jazz Fest
0

Po jedan koncert u Pozorištu mladih, BKC-u i Pivnici

Sarajevo-x.com
U petak, 5. novembra, u okviru 14. Jazz Festa Sarajevo 2010 bit će održana tri koncerta.

U 19.00 sati u Pozorištu mladih u okviru programa Next Generation koncert će održati Joseph Tawadros, dvadesetšestogodišnji svirač ouda. Ovaj egipatski umjetnik sa australskom adresom na svjetskoj muzičkoj sceni stekao je respektabilan ugled zahvaljujući svojoj izvanrednoj tehnici, strastvenom muziciranju i autorstvu. Do sada je snimio sedam albuma. Tawadrosov pretposljednji album The Prophet, snimljen solo, baziran je na poeziji Halila Džubrana.

U 21.00 sat u Bosanskom kulturnom centru nastupit će trio američkog gitariste Johna Scofielda. Po opštem mišljenju riječ je o jednom od "velike trojke" aktuelnih jazz gitarista, kojeg Scofield čini zajedno sa Pat Methenyjem i Billom Frisellom. Ovaj je umjetnik sarađivao sa najznačajnijim muzičarima svog vremena, a u svojoj diskografiji ima preko 30 albuma koje je snimio kao bendlider različitih sastava. Trio osim Scofielda čine i basista Steve Swallow i bubnjar Bill Stewart.

U 23.00 sata u Pivnici Sarajevo u okviru programa Late Nite Stage nastupit će trio kojeg čine pijanista Edin Bosnić, kontrabasista Enes Seferović i bubnjar Faik Lačević. Njima će se pridružiti solista trubač Marko Đorđević. Na programu je repertoar Charlieja Parkera, a nakon ovog nastupa uslijedit će jam session u kojem mogu sudjelovati svi muzičari koji to žele.