Baščaršijske noći
27

Plesni performansi 4. jula u CKA Charlama

Klix.ba
U okviru Baščaršijskih noći 2012 u srijedu, 4. jula, u 20 sati, u CKA Charlama na Skenderiji će Udruženje umjetnika Bellarte izvesti dva scensko-plesna performansa: "Pričaj mi o zalasku" i "Boja moga lica".

Performans "Boja moga lica", koji će biti premijerno izveden, uzima za fokus tijelo igrača. Da li je tijelo samo sredstvo za ples i pokret? Kako tijelo reaguje kada se ima neko drugo svojstvo?

Vezujući likovno stvaralaštvo, ples, muziku i datu emociju, "Boja moga lica" kroz lični doživljaj interaktivno priča o autentičnoj boji koju svako od nas nosi u sebi...

Učestvuju: Danijela Knežević – balerina, Amer Hadžić - slikar, Toni Pešikan - perkusije, Tarik Karačić - usna harmonika.

Narator poeme "Boja moga lica" je Ajdin Čolič, a rađena je po motivu poeme Džemala Agovića.

"Pričaj mi o zalasku" je performans inspirisan tradicionalnom makedonskom pjesmom "Zajdi,zajdi" u modernoj verziji sarajevskog benda Concept chelia, kao i poezijom Džemala Agovića.

"Pričaj mi o zalasku" istražuje ona krhka i sentimentalna stanja čovjekovog habitusa, kada prihvati, ili zanemari neminovni protok vremena i udaljavanja od mladosti, te veliča značaj umjetnosti i pjesme, koji teku beskraju. Performans je baziran na interaktivnom izrazu između muzike, pjesme i plesa i zamišljen tako da se pjesma "Zajdi, zajdi" i zadata tema razlažu po sekvencama koje djeluju na autentičan način. U performansu učestvuju profesionalni operni pjevači, muzičari i baletni plesači.

Učestvuju: Aida Čorbadžić i Jasmin Bašić - operni pjevači, Alma Aganspahić – flauta, Anel Selimović – gitara, Nadža Pušilo, Jovana Milosavljević i Boris Vidaković - baletni igrači, a narator je Ajdin Čolić.

Isti dan u 21 sat na Centralnoj pozornici Vijećnica će nastupiti Princess krofne, hor za djecu i mlade sa programom pod nazivom "Udahni muziku".

Kroz Hor, koji ove godine obilježava 20 godina rada, je prošlo više 3.000 djece, uzrasta od 4 do 25 godina. Do sada su snimili osam studijskih CD-ova, tri DVD-a, a kao gosti su nastupali na koncertima najvećih regionalnih izvođača, Kemala Montena, Arsena Dedića, Crvene Jabuke, Dine Merlina,Tonija Cetinskog, Harija Varešanovića, Gorana Bregovića, Zdravka Čolića...

Na Festivalu će nastupiti uz pratnju benda koji je sastavljen od sjajnih muzičara.

Program se sastoji iz dva dijela. U prvom dijelu će biti izvedeno nekoliko tradicionalnih i autorskih kompozicija o pravima djeteta, svijetu životinja, školskim simpatijama. U drugom dijelu bit će izvedeni neprevaziđeni evergreeni pop-rok muzike, s početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Bijelog Dugmeta, Zdravka Čolića, Indexa, kao i hitovi izvođača koji su danas aktuelni i čije pjesme slušaju i vole i djeca i odrasli, kao što su: Toše Proeski, Dino Merlin, Tony Cetinski, Nina Badrić...