{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Plesne grupe iz Italije u Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo

27.7.2012. u 15:36
3
0
Plesne grupe iz Italije u Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo
3
Plesne grupe iz Italije u Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo
U sklopu Baščaršijskih noći, u subotu, 28. jula, nastupit će dvije plesne grupe iz Italije: Motus Danza sa predstavom "Crash" i Bordeline Company, sa predstavama "Brainstorming" i "The Three Legged Race". Grupe će nastupiti od 21 sat u Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, Grbavica.
Nastup ovih dviju italijanskih plesnih trupa predstavlja svojevrstan prozor u talijansku koreografiju modernog plesa i uvid u istraživanje govora tijela putem plesa. Za Ove predstave, koje govore o položaju kulture u trenutnom vremenu ekonomske krize, teatri su dobili nagradu na konkursu Ministarstva za naslijeđe i kulturu Italije.

Predstava "The Three Legged Race" (Trka na tri noge) zahtijeva balans između dvije osobe koje zajedno trče. Kao i u svakoj vezi, ako jedno vuče previše, ili previše ovisi o drugome, tada stvari postaju komplikovane. Kao kroz različite životne faze, dvije ličnosti u ovoj predstavi guraju i vuku jedno drugo u različitim smjerovima, nekad oviseći jedno o drugom, a nekad odbacujući ovu ovisnost i tražeći neovisnost. Na kraju, stvari koje su ih spojile, budu jače od stvari koje ih razdvajaju.

Predstava "Crash" govori o tome da u Italiji trenutna ekonomska kriza, iznad svega, najviše pogađa kulturu. U Pompejima, Kuća gladijatora se urušila zajedno sa freskama. Muzej moderne umjetnosti u Napulju nije više u mogućnosti da plaća račune za režije i komunalne usluge. Operska kuća u Rimu je morala reducirati svoje osoblje. Prema statistikama, Italija je zemlja sa najviše betoniranih površina u Evropi. Bez umjetnosti, opera i pozorišta, kakva bi bila budućnost Italije? Kulturna katastrofa, koja bi mogla zadesiti Italiju, ne tiče se samo problema ekonomskog sistema (svaki euro utrošen u kulturu, vraća sedam eura zajednici), nego i rizika da izbriše cjelokupnu historiju i sjećanje na italijansku naciju.

Istu večer u 21 sat na Centralnoj pozornici Vijećnica će se održati Večer mađarskog plesa i čardaša u saradnji sa Udruženjem Mađara HUM i Ambasadom Mađarske u Bosni i Hercegovini. Nastupat će folklorne grupe: Ördögborda, Balanybanya iz Rumunjske, Nádas, Farnad iz Slovačke i Vajdasági nagyzenekar iz Srbije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: