Kultura
31

Plesna zabava Jasona Morana večeras na Jazz Festu

U srijedu, drugog dana 19. Jazz Festa, u 20:30 na glavnoj sceni Bosanskog kulturnog centra nastupa američki pijanista Jason Moran sa aktuelnim projektom Fats Waller Dance Party posvećenim pijanisti, kompozitoru, pjevaču i zabavljaču Fatsu Walleru čije su inovacije utkane u temelje ne samo jazza već i popularne muzike uopšte.

Ovaj projekat je nastao prije četiri godine, album je snimljen 2014. godine kada je nominiran i za nagradu Grammy u kategoriji najboljeg instrumentalnog jazz albuma.

Jason Moran je dobitnik brojnih nagrada, magazin Rolling Stone proglasio ga je najprovokativnijim promišljateljem savremenog jazza, a za izniman dosadašnji rad dobitnik je prestižne nagrade “Genius” Fondacije MacArthur.

“Bit će to zabava i prilika za opuštanje”, kazao je Moran najavljujući koncert u Sarajevu i napominjući kako muzika Fatsa Wallera uzbudljivo djeluje na ljude nudeći im priliku da na trenutak zaborave brige haotične svakodnevnice.

U 22.00 u klubu Monument Late Nite Stage 19. Jazz Festa predstavit će home band koji čine bosanskohercegovački muzičari a njihov gost solista bit će makedonski trubač Trajče Velkov.

Ulaznice za koncert Jasona Morana mogu se kupiti u Bosanskom kultunom centru od 12.00, a za Late Nite Stage u klubu Monument.