Kultura
10

Plesna duo drama o tijelu igrača i umjetnosti života u Centru za kulturu

Klix.ba
U okviru Festivala "Sarajevska zima" u Centru za kulturu, Jeličeva br. 1, 10 marta, sa početkom u 18:00 sati, premijerno će biti izvedena plesna duo drama "Vita Molier" i "Boja moga lica", plesni performans Udruženja umjetinka "Bellarte", koji svojim radom zauzimaju značajno mjesto na kulturno-umjetničkoj sceni.

Dovoljno je spomenuti samo neka od imena ljudi koji su aktivno uključeni u nastajanje muzičko scneskih performansa ovog udruženja: Dajana Popović Zilić, Nadža Pušilo, Adnan Đindo, Daniela Kenežević, Ivan Šarić, Alma Aganspahić, Jovana Milosavljević, Aida Čorbadžić i mnogi drugi poznati umjetnici.

Otkrijte tajnu preformansa "Boja moga lica" koji uzima za fokus tijelo igrača, tijelo kao sredstvo za ples i pokret, tijelo kao inspiracija, izvor životne snage i energije i kult života...

Plesni performan će dočarati:

Danijela Knžević - balerina Amer Hadžić / Emir Fejzić - slikar Toni Pešikan- perkusije Tarik Karačić- usna harmonika Narator poeme Boja moga lica- Ajdin Čolić Po motivu poeme Džemala Agovića

Po ideji Nadže Pušilo

Gledaoci će u drugom dijelu moći pogledati premijerno plesnu duo dramu "Vita Molier" koja na specifičan način oslikava odnos starije žene i umjetnice prema sebi, svojoj mladosti i onom što je preživjela i kao umjetnik i kao čovjek. Dodirujući umjetnost svog života, "Vita Molier" otvara pred sobom vrata sopstvenog postojanja, a tamo je čekaju sjaj i bijeda, zanos i strah, ljubav i bol, i neki posve drugačiji lik koji je bio njen.