{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ples derviša u centru Sarajeva: Stigao "Balkanski karavan"

F
14.9.2015. u 18:38
333
Ples derviša u centru Sarajeva: Stigao "Balkanski karavan"
333
Nakon Ohrida, Tirane, Budve i Mostara, "Balkanski karavan" kao jedinstveni projekt predstavljanja turskih vrijednosti stigao je u Sarajevo.
Dobrodošlicu za 50 umjetnika poželio je ambasador Turske u BiH Cihad Erginay, ističući da su zahvaljujući "karavanu" ispred Doma Oružanih snaga BiH predstavljene tradicionalne rukotvorine, kao i ukusi iz bogate turske kuhinje.

Program je počeo turskim narodnim igrama, u kojima su umjetnici pokazali Semu - ples derviša, kao i teatri sjena "Karađoz" i "Hadživat".

"Ovom prilikom prikazana je umjetnost lijepog pisanja-hatat (krasnopis), zatim umjetnost obrade bakra, umjetnost ukrašavanja stakla i Ebru umjetnost - umjetnost slikanja na vodi", izjavio je Feni vođa društvenih projekata u Opštini Kućukćekmeđe Hayri Volkan Korkmaz.

Ova općina i turski kulturni centar Yunus Emre iz Sarajeva podržali su realizaciju "Balkanskog karavana", koji putovanje nakon Sarajeva nastavlja u Novom Pazaru, Prizrenu i Skoplju.

"Glavni cilj nam je narodu Balkana, turistima i turskim državljanima nastanjenim na ovim prostorima, približiti tursku kulturu i podsjetiti na korijene, poboljšati saradnju između ovih zemalja i predstaviti vrijednosti Turske", rekao je Feni direktor turskog kulturnog centra Yunus Emre Mehmet Akif Yaman.

"Balkanski karavan" krenuo je 7. septembra iz Turske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: