{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ples derviša u centru Sarajeva: Stigao "Balkanski karavan"

F
14.9.2015. u 18:38
333
Ples derviša u centru Sarajeva: Stigao "Balkanski karavan"
333
Nakon Ohrida, Tirane, Budve i Mostara, "Balkanski karavan" kao jedinstveni projekt predstavljanja turskih vrijednosti stigao je u Sarajevo.
Dobrodošlicu za 50 umjetnika poželio je ambasador Turske u BiH Cihad Erginay, ističući da su zahvaljujući "karavanu" ispred Doma Oružanih snaga BiH predstavljene tradicionalne rukotvorine, kao i ukusi iz bogate turske kuhinje.

Program je počeo turskim narodnim igrama, u kojima su umjetnici pokazali Semu - ples derviša, kao i teatri sjena "Karađoz" i "Hadživat".

"Ovom prilikom prikazana je umjetnost lijepog pisanja-hatat (krasnopis), zatim umjetnost obrade bakra, umjetnost ukrašavanja stakla i Ebru umjetnost - umjetnost slikanja na vodi", izjavio je Feni vođa društvenih projekata u Opštini Kućukćekmeđe Hayri Volkan Korkmaz.

Ova općina i turski kulturni centar Yunus Emre iz Sarajeva podržali su realizaciju "Balkanskog karavana", koji putovanje nakon Sarajeva nastavlja u Novom Pazaru, Prizrenu i Skoplju.

"Glavni cilj nam je narodu Balkana, turistima i turskim državljanima nastanjenim na ovim prostorima, približiti tursku kulturu i podsjetiti na korijene, poboljšati saradnju između ovih zemalja i predstaviti vrijednosti Turske", rekao je Feni direktor turskog kulturnog centra Yunus Emre Mehmet Akif Yaman.

"Balkanski karavan" krenuo je 7. septembra iz Turske.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: