Fotografije Davora Rostuhara
0

Pleme iz kamenog doba u zabačenoj džungli

Sarajevo-x.com
Papua - Banggatung
Mladi hrvatski putopisac i istraživač Davor Rostuhar, fotoreporter National Geographica, u utorak će u sarajevskom klubu Mash prezentirati knjigu "Džungla" koja je izazvala veliki interesovanje medija u regionu.

Davor Rostuhar u četiri je godine poduzeo sedam ekspedicija u najzabačenije džungle svijeta, a na posljednjoj ekspediciji u džunglama Nove Gvineje pronašao je nepoznato pleme ''Banggatung'' čiji pripadnici grade kuće na drveću te žive autentičnim životom kamenog doba.

Papuanski klan Banggatung koji su Rostuhar i njegovi saputnici pronašli i danas živi u kućama koje grade visoko u krošnjama tropske prašume. Žene odijevaju samo travnate suknje, a muškarci prekrivaju spolovilo listom. Žive od lova i sakupljanja te uzgoja saga u močvari. Vjeruju u složen panteon duhova predaka i duhova šume, a u određenim situacijama, kada neku osobu obuzme zao duh pa baca 'čini' na nedužne žrtve, tog vješca moraju ubiti i kroz određen ritual konzumirati njegovo meso.

Ovo otkriće objavljeno u hrvatskom izdanju National Geographica, a američki urednici proglasili su ga najboljom reportažom između svih reportaža proizvedenih u 32 izdanja tog renomiranog časopisa.

U Gvatemali Davor otkriva dotad nepoznatu pećinu s arheološkim ostacima civilizacije Maja. Na dvije ekspedicije u bolivijskoj Amazoni, kroči u dotad nedostižan predio, te prati kretanje jaguara i tragove mitskog plemena Toromona. Na četiri ekspedicije na Novoj Gvineji, stupa u dotad neistražene predjele Terre Incognite, traži nepoznato pleme Wolani, promatra kulturnu promjenu u plemenu Yali s kojim se tek nedavno došlo u dodir i naposljetku pronalazi posve autentičan klan Banggatung koji još uvijek živi autentičnim životom kamenog doba.

Sadržajima iz područja etnologije i antropologije, geografije nepoznatog i historije otkrivanja, filozofije, religije, mitologije i ekologije, autor se bavi na popularan način, britkim stilom i pitkom elokventnošću, u prepoznatljivom putopisnom okviru