Kultura
25

"Plavi Viking" osvojio specijalnu nagradu na festivalu u Bukureštu

Klix.ba
Emilio i Ado Hasanović
Emilio i Ado Hasanović
Na nedavno održanom 4. Balkans Beyond Borders festivalu u Bukureštu, film mladog bh. režisera Ade Hasanovića "Plavi Viking" osvojio je specijalno priznanje.

Film je nastao kao rezultat ispita na drugoj godini Sarajevo Film Academy u klasi Nenada Dizdarevića. U filmu je predstavljen Latinoamerikanac Emilio, koji ima tri nacionalnosti: argentinsku, čileansku i urugvajsku. Emilio je prepoznatljiv građanima Sarajeva po licu obojenom u plavu boju i vikinškoj kacigi na glavi. Uličnim performansom počeo se baviti u 19. godini u Čileu. Posjetio je 65 zemalja, te se našao i na ulicama glavnog grada BiH, koji je postao njegov dom, a novi prijatelji su postali njegova porodica.

"Drago mi je da sam dobio nagradu i da sam bio predstavnik BiH. Uvijek sam sretan kada BiH predstavljam u pozitivnom smislu, jer to nam je mnogo potrebno. Film se bavi pozitivnim stavom prema životu, onako kako bism svi trebali živjeti, a to je živjeti slobodno i ne zavisiti od drugih ljudi", rekao je Hasanović za Klix.ba.

Ado Hasanović je do sada režirao 10 dokumentarnih filmova, među kojima su i "Predrasude“, "Anđeo Srebrenice“, "Ja sam iz Srebrenice", "Mama"... Diplomirao je 28. septembra na Sarajevo Film Academy pri SSST-u.

Film "Plavi Viking“ osvojio je do sada dvije nagrade, za najbolji dokumentarni film na Balkan Snapshot Film Festivalu u Amsterdamu i nagradu na Duka Festu u Banjoj Luci. Nagrada u Bukureštu je treće priznanje.

Balkans Beyond Borders je festival kratkih filmova koji se svake godine održava u drugom gradu na Balkanu. Posvećen je mladim autorima koje ohrabruje da u svojim filmovima ispolje stavove o problemima i dešavanjima u njihovom okruženju i životima, te 'gradnji mostova' između ljudi na Balkanu.

Balkans Beyond Borders je do sada održan u Beogradu, Atini i Tirani.