Kultura
0

Pjesniku Šimi Ešiću uručena nagrada u Hamburgu

FENA
Bosanskohercegovačkom pjesniku Šimi Ešiću u petak uvečer u Hamburgu svečano je uručena ovogodišnja europska nagrada za poeziju "La Bohemina", koju još od 1989. godine bijenalno dodjeljuje hamburški Internacionalni klub.

Tom kulturnom događaju prisustvovali su brojne zvanice među kojima i poznata hamburška novinarka i spisateljica Johanna Renate Wöhlke, hamburški umjetnici Crista Tippe, Sandro Meier, Anke Schwebe, pijanistica Marina Savova te Gino Leineweber, predsjednik Udruženja književnika pokrajine Hamburg, koji je Ešiću i uručio to priznanje.

"Vaša poezija je prirodna kao što je prirodan žubor vode ili pjev ptice, ona je sva u znaku plemenitosti koja lako dotiče mnoge nježne duše i u njima nalazi utočište, odjek i sagovornika. Ona godinama propovijeda dobrotu, poziva na mir i ljubav među ljudima i narodima i svojim čitaocima pruža nadu u bolji, ljepši i pravedniji svijet", rekao je Leineweber, obrazlažući odluku žirija da se ovogodišnja nagarada "La Bohemina" dodijeli bosanskohercegovačkom pjesniku Šimi Ešiću.

Zahvalivši se na ovom priznanju, Ešić je kazao da je sreću koju osjeća već odživio u radosti stvaranja, u onim bezbrojnim trenucima samoće, nadnesenosti nad bjelinom papira, dok je domišljao svoje pjesme.

"Nisam tada mislio o nagradama, pogotovo ne o ovakvim kakvu mi večeras dodjeljujete. Dovoljna mi je nagrada ta Božija milost kojom je meni dopuštena ova dogovjeka potpuna posvećenost ljepoti i lijepom", rekao je Ešić.

Ešiću je, osim statue "Poetesa", plakete i novčanog iznosa od 5.000 EUR, pripala i čast da predloži narednog dobitnika, pjesnika kome će se ovo priznanje uručiti 2011. godine.

Ešića je, inače, predložio prethodni dobitnik nagrade, poznati njemačko-švedski pjesnik Uwe Friesel.